25.02.2024.
HomeNovostiPolicija u RS-u uzima harač: Za 4 mjeseca - 120 000 kazni,...

Policija u RS-u uzima harač: Za 4 mjeseca – 120 000 kazni, odnosno 1 000 prekršajnih naloga dnevno

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) u prva četiri mjeseca ove godine izdali su više od 118.000 prekršajnih naloga u oblasti bezbjednosti saobraćaja.

Prema podacima koje su “Nezavisne novine” dobile iz resornog ministarstva, vidljivo je da je učesnicima u saobraćaju u odnosu na isti period 2021. godine izdato 22.000 prekršajnih naloga više.

“U oblasti bezbjednosti saobraćaja podneseno je 1.089 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdato je 118.449 prekršajnih naloga. U istom periodu prošle godine izdato je 1.429 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i 95.834 prekršajna naloga”,  kazali su iz MUP-a Republike Srpske.

Podaci resornog ministarstva ne treba da iznenađuju, kaže Milenko Jaćimović, stručnjak iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

Pojašnjava da je tome doprinijela upotreba novih informacionih tehnologija, kao i postavljanje većeg broja stacionarnih radara i kamera na većini putnih pravaca.

“Oni evidentiraju neregistrovana vozila. Tehnika je neumoljiva. A na tako nešto nisu navikli vozači u Srpskoj”, navodi Jaćimović za “Nezavisne novine”.

On je uvjeren da će se vremenom, upravo zbog upotrebe i pooštravanja kontrola, smanjiti broj nesavjesnih vozača.

Kada je u pitanju naplata novčanih kazni za saobraćajne prekršaje ili za prekršajne naloge koje je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova RS do kraja aprila ove godine, iz Poreske uprave RS u odgovoru za “Nezavisne novine” poručuju da ne vode posebnu evidenciju ovih naloga, već da na adresu Uprave stižu sve neplaćene kazne koje im dostave nadležni sudovi.

Takođe ističu da Poreska uprava vrši samo prinudnu naplatu neplaćenih prekršajnih naloga, uključujući i kazne za saobraćajne prekršaje.

“U prva četiri mjeseca ove godine naplaćeno je 10,9 miliona maraka po osnovu novčanih kazni za prekršaje i troškove prekršajnog postupka za prekršaje propisane zakonom, a po osnovu prekršajnih naloga koje su Poreskoj upravi Republike Srpske dostavili nadležni sudovi. Po istom osnovu, u istom periodu prošle godine naplaćeno je 8,7 miliona KM”, navode iz Poreske uprave RS.

Pojašnjavaju da u postupku prinudne naplate preduzimaju mjere poput blokade žiro računa, obustave na lična primanja obveznika, pljenidbu pokretnih ili nepokrenih stvari, kao i upis hipoteke na nepokretnu imovinu.

Ipak, nije rijedak slučaj da oni koji krše zakone u saobraćaju ostaju nekažnjeni.

Jaćimović kaže da vozači i te kako znaju koristiti sve moguće pravne i tehničke nedostatke koji postoje u našem zakonodavstvu.

“Uvijek ima određenih rupa u zakonu, gdje je, da tako kažem, ostavljeno prostora da višestruki povratnici u činjenju krivičnih djela prođu nekažnjeno. Međutim, imamo mi i druge zakone koji omogućavaju i zapljenu vozila kojim upravlja taj višestruki povratnik ili lice koje ima veliku sumu nenaplaćenih kazni”, ističe Jaćimović.

Pune ruke posla MUP Republike Srpske imao je i kada je u pitanju narušavanje javnog reda i mira. U periodu januar – april podnesen je 191 zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, a izdat je 1.261 prekršajni nalog.

To je, kako kažu iz resornog ministarstva, ipak nešto manje u odnosu na prošlu godinu.

“Najbrojniji prekršaji u oblasti javnog reda i mira bili su tuča i fizički napad (24,3 odsto od ukupnog broja prekršaja), vrijeđanje (17,6 odsto), i svađa, vika, vriska i nepristojno ponašanje (12,5 odsto)”, rečeno je za “Nezavisne novine” iz MUP-a RS.

Građani Republike Srpske kršili su zakon i kada je u pitanju posjedovanje oružja i municije. Po ovom osnovu, zaključno sa 30. aprilom, izdato je 28 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a uručena su 44 prekršajna naloga.

Nezavisne novine

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti