23.06.2024.
HomeNovostiPolicija pretresa TRZ Hadžići, Tužilaštvo istražuje Novalićevu i Džinićevu zajedničku privatnu firmu

Policija pretresa TRZ Hadžići, Tužilaštvo istražuje Novalićevu i Džinićevu zajedničku privatnu firmu

Danas je policija Kantona Sarajevo, po nalogu Tužilaštva KS, izvršila pretres u Tehničko-remontnom zavodu u Hadžićima. Pretresu je prisustvovala i postupajuća tužiteljica Nermina Kulenović, a prema dostupnim informacijama, dokumentacija je izuzeta zbog nezakonitog zalaganja više miliona maraka vrijedne imovine fabrike privatnom subjektu iz Turske.

Kako je ove sedmice pisao portal „Žurnal“, Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo je predmet i poduzelo istražne radnje i u vezi sa poslovnim vezama kompanije “Pretis” d. d. i privatne firme “Termo Metal Ressist” (TMR) ,koja je u suvlasništvu premijera Novalića i ministra Džindića. Istražitelji su izvršili pretres i izuzeli dokumentaciju iz kompanije “Pretis” d. d., a pretresene su i prostorije TMR-a. I za ovaj pretres nalog je izdala tužiteljica Nermina Kulenović.

Prema  informacijama „Slobodne Bosne“, predmet istrage je direktor Tehničko-remontnog zavoda u Hadžićima Meho Rekić, koji je krajiški kadar SBB-a. Pored direktora, istraga sumnjiči i njegovog bivšeg savjetnika Murisa Palu, u diplomatskim, poslovnim i političkim krugovima poznatog i kao Morris Power, koji se predstavlja kao Irac.

Muris Palo, alijas Morris Power, dovodi se u vezu s Bakirom Alispahićem, za kojeg se još vjeruje da vuče glavne konce namjenske industrije u Federaciji BiH preko Envera Mujezinovića, bivšeg pripadnika KOS-a, JNA i ratnog čelnika Službe državne bezbjednosti Sarajevo i AID-a, a koji je sada pomoćnik federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića upravo za namjensku industriju.

Alispahić je, naime, i postavio Mujezinovića u Ministarstvo kako bi preko njega vršio utjecaj u namjenskoj industriji, a Muris Palo trenutno obavlja dužnost savjetnika ministra odbrane Sifeta Podžića.

O Pali je „Slobodna Bosna“ pisala već ranije. Bio je angažiran u Uredu visokog predstavnika i bivši je šef OHR-ove Kancelarije za povratak i rekonstrukciju (RRTF). Rodio se i školovao u Sarajevu, a u BiH se vratio nakon rata, kao irski državljanin. Izuzetno je blizak Željku Komšiću pa je i to jedan od razloga zašto se našao u kabinetu ministra Podžića nakon brojnih diplomatsko-političkih avantura.

Izvori: Žurnal i Slobodna Bosna

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti