18.05.2024.
HomeNovostiPolicajac iz Tuzle privremeno suspendovan nakon hapšenja

Policajac iz Tuzle privremeno suspendovan nakon hapšenja

Općinski sud u Tuzli potvrdio je osnovanu sumnju da je policajac iz Policijske stanice Istok u Tuzli inicijala T. O. počinio krivično djelo zlostavljanja u obavljanju službe na način, u vrijeme i na mjestu kako je to navedeno u naredbi o provođenju istrage Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Tužilaštvo TK je predložilo mjeru određivanja jednomjesečnog pritvora po dva zakonska osnova, ali je sud takav prijedlog po jednom zakonskom osnovu odbio, dok je u vezi s drugim potvrdio da postoje razlozi za određivanje mjere pritvora, ali se odlučio da prema osumnjičenom odredi mjere zabrane sastajanja i bilo kakvog drugog kontakta sa svjedocima koji još trebaju da budu saslušani, pri čemu je sud upozorio osumnjičenog da će, ukoliko prekrši mjere zabrane, mjera pritvora biti određena.

Iz Kantonalnog tužilaštva u Tuzli danas su naveli da su u rješenju sudije za prethodni postupak potvrđeni navodi postupajućeg tužioca iz naredbe o provođenju istrage na kojim se temelji postojanje osnovane sumnje da je policajac T. O. počinio krivično djelo, odnosno da je oštećenom uz upotrebu sredstava sile vezao ruke na leđa, time ga lišio slobode, držeći ga tako vezanog u službenom vozilu od mjesta događaja do policijske stanice, kao i za sve vrijeme njegovog boravka u Policijskoj stanici Istok, do puštanja na slobodu, što je period od oko dva sata.

“Javnost dalje treba da zna da Pravilnik o upotrebi sile MUP-a TK, između ostalog, definiše da policijski službenik može upotrijebiti silu u situacijama kada ne može uspostaviti kontrolu nad određenim osobama bez upotrebe sile i kada osoba pruža aktivni otpor ili napada na policijskog službenika. Kada osoba pruža ‘pasivan otpor’ sredstva sile se ne upotrebljavaju osim ako osoba otporom ne onemogućava intervenciju policijskog službenika, a nema drugih mogućnosti da se savlada takav otpor”, navedeno je u saopćenju Kantonalnog tužilaštva u Tuzli.

Kao što je poznato, pripadnici Federalne uprave policije (FUP) u četvrtak su u Tuzli uhapsili T. O. zbog sumnje na počinjenje krivičnog djela u spornoj saobraćajnoj kontroli u kojoj je slobode lišen 63-godišnji Mujaga Begić, inače suprug zamjenice glavnog tužioca Tužilaštva TK Mirzete Begić. Pored T. O. službenici Federalne uprave policije slobode su lišili i njegovog kolegu s kojim je obavljao saobraćajnu kontrolu, ali je on nakon saslušanja pušten na slobodu i njemu će biti dodijeljen status svjedoka.

Iz Tužilaštva TK su danas iznijeli i novi detalj iz 2018. godine kada je osumnjičeni policajac T.O. bio oštećeni u predmetu dok je obavljao svoju policijsku dužnost.

“Naime, na njega je, dok je vršio redovnu kontrolu saobraćaja, prvo verbalno, a zatim i fizički, nasrnula osoba koja je bivši policajac. U tom predmetu je postupajuća tužiteljica bila Mirzeta Begić (svjedokinja i supruga oštećenog u ovom konkretnom predmetu), koja je savjesno i u hitnom postupku predložila pritvor za napadača, što je nadležni sud i prihvatio. Nakon okončanja krivičnog postupka nadležni sud je donio pravosnažnu presudu za napadača na policajca T. O. te je napadač na T. O. osuđen na kaznu zatvora u trajanju od sedam mjeseci zbog krivičnog djela napada na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti”, naveli su iz Kantonalnog tužilaštva u Tuzli.

Kako je istaknuto u saopćenju, ovo Tužilaštvo je i ranije procesuiralo brojne policijske službenike za različta krivična djela, gdje god i kada god su prikupljeni dokazi da su počinili krivična djela, što je u jednom predmetu podrazumijevalo i procesuiranje tadašnjeg komesara Uprave policije MUP-a TK.

Na kraju je zaključeno da Tužilaštvo TK ima mjesnu i stvarnu nadležnost za rad na ovom predmetu, ali s obzirom na to da je žrtva krivičnog djela član porodice tužiteljice ovog tužilaštva, pokrenuta je procedura da predmet bude prenesen drugom tužilaštvu u Federaciji BiH na daljnje postupanje, što je i bio zahtjev odbrane osumnjičenog policajca T. O.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti