19.06.2024.
HomeNovostiPojedine evropske zemlje imaju porast broja novozaraženih za više od 70 posto,...

Pojedine evropske zemlje imaju porast broja novozaraženih za više od 70 posto, u Hrvatskoj najgora situacija

Sky News piše da je Francuska, kao najbliži susjed Velike Britanije, zabilježila novih 4.711 slučajeva zaraze u posljednja 24 sata. Riječ je o broju koji je najveći nakon prvobitnog zatvaranja i te podatke je država primijetila od kada je najveći porast zaraženih bio krajem marta.

U Španiji je i dalje najveća stopa porasta broja slučajeva gdje je u posljednja 24 sata potvrđeno 3.349 novozaraženih, a više od 1.000 ih je u glavnom gradu Madridu.

Neke evropske zemlje poput Hrvatske, Slovenije, Malte, Mađarske, Francuske, Austrije i Grčke imale su porast zaraženih za više od 70 posto u sedmici od 10. do 16. augusta poredeći je sa sedmicom prije. To su pokazali posljednji sedmični podaci Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Navedeno je i to da je najdramatičniji porast zabilježen u Hrvatskoj sa čak 174 posto porasta infekcije sa 7,8 na 21,5 slučajeva na 100.000 ljudi.

I u Sloveniji je zabilježen porast, ali nešto manji u odnosu na Hrvatsku i riječ je o 102,6 posto, tačnije sa 3,7 na 7,4 slučaja na 100.000 ljudi.

Danska, Švicarska, Italija i Norveška su imale porast između 46,9 i 59,4 posto.

Bitno je istaći da putnici iz najpopularnijih turističkih destinacija iz top 11 zemalja s velikim porastom broja zaraženih u Evropi, moraju ići u samoizolaciju po povratku u Veliku Britaniju.

Hrvastka i Austrija su dodane na taj karantinski popis zajedno s Trinidadom i Tobagom na Karibima, a pravilo je stupilo na snagu od subote od 4:00 sata ujutro.

Francuska, Malta i Nizozemska našle su se također na toj listi prošle sedmice zbog porasta broja slučajeva, a u Španiji koja je na karantinskom spisku od 26. jula samo je u tih nekoliko sedmica stopa novozaraženih porasla za 10,1 posto, uprkos velikim ciframa.

Italija je bila najpogođenija evropska država koronavirusom u ranijim danima pandemije, ali je uspjela održati nove i smrtne slučajeve pod kontrolom u protekla dva mjeseca.

Međutim, u ovoj državi su nedavno pooštrene mjere jer je od 16. augusta zabilježen porast od 46,9 posto. Tako je u četvrtak potvrđeno 845 novozaraženih, što se smatra najvećim dnevnim porastom od kada je zatvaranje države ublaženo početkom juna.

I Njemačka je u četvrtak zabilježila 1.707 novih slučajeva, što je najveći rast u dnevnim prosjecima od 26. aprila.

Poređenja radi, u Velikoj Britaniji je primijetan rast od 13,6 posto, tačnije sa 8,7 na 9,9 slučajeva na 100.000 ljudi.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti