Pojašnjenje Nadzornog odbora: Zašto je smijenjena Uprava RTV TK

0

Povodom smjene Uprave Radio-televizije Tuzlanskog kantona (RTVTK) oglasio se privremeni Nadzorni odbor saopćenjem koje potpisuje predsjednik Mirel Bijedić.

“Bivša Uprava i neki mediji danima su plasirali u javnost navodne podatke o poslovnim uspjesima prethodne Uprave JP RTVTK u sastavu Kasim Softić, Hasan Jahić i Admira Bakić koja se, kako navode, neopravdano i nezakonito razrješava dužnosti iako je dobro poslovala, najbolje u historiji, kako oni kažu. Kako bi upoznao javnost, NO objavljuje presjek poslovnih rezultata JP RTVTK sa Upravama koje su se nalazile na čelu u posljednjih 10 godina”, navode u saopćenju.

Rezultati poslovanja (Faksimil: Uprava RTV TK)

Dodaju da je Uprava sa Kasimom Softićem na čelu koja je vodila RTVTK 2020. godine prikazala u izvještaju ostvarenu dobit prije oporezivanja u iznosu 190.526 KM.

“U pitanju je značajan pad dobiti od više od 30 posto u odnosu na period od prethodne godine te se poslovni rezultati i samohvale, pogledaju li se brojke za prethodni period, mogle bi se nazvati ničim sem prosječnim.

Analizirajući dublje način prikaza povećanja vlastitih prihoda, ispostavilo se da je Uprava prilikom prikaza povećanih prihoda u iste navela naplatu štete osiguranja za požar u studiju koji se desio 2019, a koji je naplaćen u iznosu od 129.001 KM i koji je pridodat povećanju vlastitih prihoda. Uprava je lažno predstavljala ove prihode kao vlastiti poslovni uspjeh i veliko povećanje prodaje usluga. Ako eliminišemo ovu stavku koja nema veze ni sa kakvim poslovnim aktivnostima, a koju je Uprava lažno pripisala vlastitom povećanju poslovnih prihoda, ukupna dobit postaje upitna i na granici pozitivnog”, navode iz Nadzornog odbora (NO).

Uprava JP RTVTK je također, nastavlja NO, dostavila nekompletan Izvještaj o poslovanju Društva za 2020. godinu Nadzornom odboru na razmatranje, a da ga nije upoznala s nedostacima niti ga o istom obavijestila pismenim putem kako je propisano članom 42. Statuta Društva, te da se takav nije niti mogao naći na dnevnom redu Nadzornog odbora. Također je Uprava Društva dostavila Ministarstvu navedeni nekompletan Izvještaj koji nije sadržavao izvještaj vanjskog revizora.

Privremeni Nadzorni odbor, kaže u saopćenju, po imenovanju je od Uprave zatražio podatke o poslovanju i angažmanu radnika po saznanjima koja je imao kada je preuzeo dužnost.

“Uvidom u podatke koje je na zahtjev Nadzornog odbora Uprava dostavila, utvrdili smo da je od momenta proglašavanja moratorija na zapošljavanje od strane Skupštine TK od januara 2021. godine Uprava na čelu sa Kasimom Softićem krenula u grozničavo angažovanje radnika. Kako je za angažman u JP potrebna prethodna suglasnost osnivača, odnosno resornog ministarstva od uvođenja moratorija na zapošljavanje u TK, u samo par sedmica poslano je čak sedam zahtjeva i urgencija za angažovanje radnika. Nakon što je proglašen moratoriji na zapošljavanje u javnom sektoru, iako osnivači nisu dali saglasnosti, Softić kreće sa angažmanima radnika po raznim osnovama i od januara do maja 2021. zaključuje čak 23 pojedinačna Ugovora. Oni su uključivali angažovanje radnika po raznim osnovama i izgovorima”, navode iz NO-a.

Ugovori koji su nam dostavljeni, dodaju, uključivali su između ostalih niz izmišljenih poslova navodeći čak i angažovanje radnice čiji je zadatak čišćenje snijega u krugu preduzeća.

“Samo na ove angažmane posljednja četiri mjeseca utrošeno je više od 24.000 KM, a sve to bez zakonskog uporišta, bez znanja i saglasnosti resornog ministarstva i osnivača, isključivo samovoljom Uprave na čelu sa Softićem. Ni to nije sve, Softić je između ostalog na Ugovor o djelu angažovao i člana Uredničkog vijeća, nezavisnog savjeta koji savjetodavno nadgleda program RTVTK da za tu istu kuću proizvodi TV program i dodijelio mu Ugovor u vrijednosti od 3.000 KM za te poslove”, nastavlja NO.

Nakon što je Nadzorni odbor, kaže se u saopćenju, zatražio informaciju i utvrdio nepravilnosti na angažmanu radnika, izvršen je i inspekcijski nadzor radnika od strane inspektora rada kantonalne inspekcije, nakon čega je kantonalna inspekcija utvrdila kršenje Zakona o radu FBiH, nakon čega je zbog nezakonitosti istih kantonalna inspekcija izdala nalog za raskid svih navedenih Ugovora.

“Istovremeno osobe koje je Softić angažovao na nezakonit način po nalogu kantonalnih inspektora za rad uklonjeni su sa evidencije Zavoda za zapošljavanje zbog rada nacrno. Navedena dešavanja uzrokovala su djelovanje privremenog Nadzornog odbora koji je imenovan ispred vlasnika i osnivača, odnosno Tuzlanskog kantona da u skladu sa zakonom o privrednim društvima i nadležnostima koje ima po Zakonu o JP RTVTK i Statutu JP RTVTK otkaže u ime osnivača povjerenje Upravi zbog svega navedenog. Softić i Uprava su imenovani da se brinu o državnom kapitalu i javnom novcu građana TK, ali su isti direktno kršili moratoriji Skupštine TK o zapošljavanju i djelovali bez znanja i saglasnosti resornog ministarstva i Vlade TK”, piše u saopćenju.

Navedene činjenice, zaključuje NO, rezultirale su da osnivač i mi kao predstavnici istog u ime državnog kapitala otkažemo povjerenje Upravi na čelu sa Kasimom Softićem te ih razriješimo uz prethodnu suglasnost osnivača, odnosno Vlade TK.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here