14.07.2024.
HomeNovostiPogledajte sliku Vučića kad je tjerao Hrvate iz Zemuna

Pogledajte sliku Vučića kad je tjerao Hrvate iz Zemuna

OVIH dana navršava se 25 godina od protjerivanja Hrvatske obitelji Barbalić iz stana u Zemunu. U stan se, nakon što su protjerani Barbalići, uselila Ljiljana Mijoković, tajnica u glasilu Srpske radikalne stranke Velika Srbija. Osim Vojislava Šešelja, jedan od istaknutih pripadnika Radikala bio je i sadašnji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

No on je imao aktivnu ulogu u protjerivanju Barbalića, što pokazuje i fotografija koja je danas obavljena na Twitteru.

Na njoj se u prvom planu vidi Vučić na prosvjedu ispred zgrade u kojoj su živjeli Barbalići. Vučić je u to vrijeme bio glavni tajnik Srpske radikalne stranke.

Iza njega stoji natpis “Barović (odvjetnik koji je također živio u Zemunu) i Barbalić su ustaše”, a malo dalje poruka “Ne damo Zemun ustašama”.

Protjerivanje Barbalića

Kako je ranije pisao portal Mašina, početkom srpnja 1997. Ljiljana Milojković i njen suprug Ognjen Mihajlović, urednik Zemunskih novina, tijekom noći provaljuju i mijenjaju bravu u stanu obitelji Barbalić koja je tada bila na odmoru. Nije bilo svjedoka upada niti je intervenirala policija, a uzurpatori nisu imali nikakav papir kojim bi opravdali svoj postupak. Susjedi su sve dojavili Barbaliću koji se odmah vratio u Zemun.

Zatekao je zatvorena vrata svog stana. Kako se navodi u knjizi Okupirani grad Dragana Stojkovića, odvjetnik obitelji Barbalić Nikola Barović pokušao je razgovarati i postići dogovor s Vojislavom Šešeljom, tadašnjim predsjednikom Općine Zemun, ali to nije riješilo probleme.

Barbalić se žalio sudu, koji je izrekao privremenu mjeru povratka u prvobitno stanje do okončanja spora između ove obitelji i općine Zemun. Mašina je pisala da je javnim izvršiteljima bilo naloženo da iz stana isele uljeze, članove SRS-a.

Kako bi dobili podršku javnosti, u listovima koje je izdavao SRS pokrenuta je agresivna kampanja protiv obitelji Barbalić koju su optuživali da su ustaše.

Do sudskog izvršenja u korist obitelji Barbalić nije došlo jer policija nije mogla osigurati asistenciju, barem se tako navodilo. A kako bi radikali uspješno priveli kraju svoju kampanju, prema pisanju Mašine, Aleksandar Vučić, tadašnji generalni tajnik SRS-a, organizira prosvjed ispred ovog stana na kojem okupljeni nose parole: “Barović i Barbalić su ustaše” i “Ne damo Zemun ustašama”.

Kako je objavio N1 2016. godine, uslijedili su brojni sudski procesi, da bi konačna odluka, poslije 18 godina, bila – obitelj Barbalić nema pravo na stan. Zbog toga se Odbor pravnika za ljudska prava žalio Vrhovnom i Ustavnom sudu.

Index.hr

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti