20.04.2024.
HomeNovostiPodučavanje: Kavazović tvrdi da Hrvati više vjeruju crkvi nego državi, a Cerić...

Podučavanje: Kavazović tvrdi da Hrvati više vjeruju crkvi nego državi, a Cerić ga pita: Kome Hrvati više vjeruju, javnoj ili tajnoj politici oko Bosne?

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović u intervjuu za Glas Amerike govorio je o predstojećoj misi za žrtve Bleiburga u sarajevskoj katedrali, i između ostalog rekao:

“Katolička crkva ima pravo donositi odluke autonomno i, kada je riječ o obredu, niko joj nema pravo zabraniti bilo šta…. Hrvati u BiH imaju povjerenje u crkvu više nego u hrvatsku politiku. Ni u kom slučaju muslimani u BiH ne trebaju upućivati oštrice prema kardinalu i Katoličkoj crkvi. U obzir ne smiju doći demonstracije koje su najavljene. Trebamo ostati dostojanstveni. Neki to pokušavaju povezati sa gradom, ali Sarajevo ništa ne obilježava. Katolička crkva ima misu u Sarajevu i to treba ostati u prostoru katedrale, izvan toga se ne treba ništa događati. Neko vjerovatno želi da između muslimana i katolika ili nekoga trećeg, dođe do nesuglasica, ali trebamo poštivati jedni druge. Ovih dana obilježavamo Dan borbe protiv fašizma i fokus treba biti na žrtvama fašizma, pogotovo Jevrejima koji su stradali u holokaustu. Obilježiti Dan pobjede nad fašizmom je obaveza svih nas. I u Bleiburgu je bilo ljudi koji su vršili najgore zločine, a vjerovatno je bilo i nevinih ljudi. Ne treba od vjerskih zajednica tražiti da utvrđuju činjenice koje su trebale utvrditi države, državni sudovi i historija. Propustili smo to uraditi na vrijeme i nije uredu sve to sada izručiti jednoj vjerskoj zajednici” rekao je Kavazović.
Na ovaj njegov stav reagirao je bivši reisu – l – ulema Mustafa ef. Cerić, koji je logički propitao Kavazovićeve stavove, i ne samo što ih je učinio logički neodrživim, već i potpuno besmislenim. Evo šta je Mustafa ef. Cerić napisao na svom FB profilu:
“KOME HRVATI VIŠE VJERUJU – JAVNOJ ILI TAJNOJ POLITICI OKO BOSNE?

Nakon svega, objektivni posmatrač može lahko zaključiti da hrvatska politika prema Bosni ima dva lica – vidljivo i nevidljivo, lijepo i ružno!Sami procjeniti ko je glava javne a ko tajne politike? I sami ocjenite koja politika oko Bosne je više korisna, odnosno više opasna?

Teza da Hrvati više vjeruju Katoločkoj crkvi nego javnoj hrvatskoj politici nije održava zato što ako bi to tako bilo, onda se ne bi dogodio udruženi zločinački poduhvat, kojem je Haški tribunal presudio za zločin protiv čovječnosti. Bar prema onome kako Katolička crkva javno definira svoje poslanje i deklarira svoje moralno učenje!

Ako Hrvati više vjeruju Katoločkoj crkvi nego javnoj hrvatskoj politici, onda bi Katolička crkva imala moć da zaustavi antibosansku djelatnost, koja se sve snažnije očituje kroz hrvatsku javnu politiku, koju očito podržava i tajna politika, jer nije logično da se u Mostaru ne mogu održati demokratski izbori više od jedne decenije?

Ako Hrvati vjeruju Katoličkoj crkvi više neko javnoj hrvatskoj politici zašto onda Hrvati ne ustanu protiv isključivog političkog jednoumlja, koji ugrožava međuljudske odnose sa drugim vjerskim zajednicama i političkim strankama?

Ako je Katolička crkva u Bosni slobodna i neovisna od hrvatske javne politike i hrvatskog režina u Hrvatskoj i Bosni, zašto je prihvatila diktat Sabora Republike Hrvatske da održi misu za Bleiburg kad je znala ili kad je trebala znati da će to uznemiriti njene komšije u Sarajevu, posebno Jevreje?

Ako je Katolička crkva u Bosni nevina u vezi s misom za Bleiburg, zašto to ona sama javno ne kaže i ne uvjeri nas da to nije njena slobodna volja, već nalog Sabora Republike Hrvatske?

Za objektivnog posmatrača stvar je jasna. Postoji snažna sinergija između javne i tajne hrvatske politike!

Mi to u Bosni moramo znati, posebno oni koji obnašaju visoke dužnosti u bosanskom društvu i državi” – napisao je Mustafa ef. Cerić.

Ne znamo kako će na ovu vrstu logičke i političke poduke reagirati Kavazović, ali … Pametnome dosta!

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti