14.07.2024.
HomeNovostiPod utjecajem slovenačkog premijera Goloba - Macron polako mijenja mišljenje: "Spreman sam...

Pod utjecajem slovenačkog premijera Goloba – Macron polako mijenja mišljenje: “Spreman sam da razmotrim evropsku perspektivu BiH”

Francuski predsjednik Emmanuel Macron sastao se sa slovenačkim premijerom Robert Golobom. Macron je govoreći o stanju na Zapadnom Balkanu dotakao se i Bosne i Hercegovine.

Macron je naveo sljedeće

“Stabilnost zapadnog Balkana je apsolutno ključna i jasno je da smo tokom jednog od naših posljednjih sastanaka Evropskog savjeta savršeno uočili frustraciju i ogorčenost koja raste u regionu. Mislim da je ono što smo uspjeli popraviti između Bugarske i Sjeverne Makedonije na kraju francuskog predsjedavanja (EU) bilo ključno za otključavanje situacije za Albaniju i Sjevernu Makedoniju. Ali u isto vrijeme, jasno je da se Bosna i Hercegovina sada nalazi u situaciji sasvim jedinstvenoj na Zapadnom Balkanu. Dakle, potpuno sam na raspolaganju za potpunu diskusiju da razmotrimo prijedlog gospodina premijera (Goloba) i koji su ga iznijele neke kolege sa jednom perspektivom i jednim ciljem na mojoj strani – moramo pružiti maksimalnu šansu da stvoriti mir i stabilnost u regionu. I jasno je, ako slušamo, da imamo sve veće vanjske snage koje koriste ovu situaciju, tenzije među zajednicama da destabilizuju ne samo Bosnu i Hercegovinu već i najbliže susjede i cijeli region. Mislim da to ne možemo prihvatiti. Dakle, ako je evropska perspektiva dio paketa sa uslovima da se to popravi, potpuno sam spreman da to razmotrim”, rekao je Macron.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti