Počelo drugo suđenje Trumpu u američkom Senatu: ‘Poticao je na pobunu‘

0

Povijesno drugo suđenje sada već bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu počelo je u utorak u američkom Senatu. Prvi put u američkoj povijesti nekom se predsjedniku sudi pošto je već napustio dužnost.

Senatori će raspravljati o ustavnosti procesa opoziva bivšem predsjedniku. Nakon rasprave koja bi mogla potrajati do četiri sata senatori će glasati o ustavnosti tog postupka za što im je potrebna jednostavna većina.

Riječ je o drugom suđenju predsjedniku Trumpu protiv kojeg je opoziv bio pokrenut u studenome 2019. pod optužbom da je pritiskao Ukrajinu da provede istragu koja bi njemu politički koristila, a od tih optužbi Senat ga je oslobodio. U središtu ovotjednih postupaka kaotični su prizori s Kapitola 6. siječnja, kad je nekoliko stotina Trumpovih pristaša nahrupilo na Kongres, boreći se s policijom i tražeći način da zaustave postupak kojim se trebala potvrditi izborna pobjeda Joea Bidena.

Zastupnički dom je Trumpa 13. siječnja optužio za “poticanje na pobunu”, zauvijek ga obilježivši kao predsjednika koji je dvaput opozvan. Nikad nijedan drugi visoki dužnosnik nije na taj način osramoćen. Za Trumpovu osudu potreban je glas dvije trećine senatora što znači da bi se 17 republikanaca trebalo pridružiti demokratima što je u ovom trenutku malo vjerojatno.

No bivši mogul nekretninama mogao bi izgubiti suđenje, koje će se i emitirati uživo kućanstvima diljem zemlje.

Iako Trump i dalje ima snažnu podršku među stanovništvom, napad na Kapitol narušio je njegovu popularnost – što nije dobro za 74-godišnjaka koji njeguje ideju da se iznova kandidira na predsjedničkim izborima 2024. godine.

‘Napunio je bure baruta’

Voditelji procesa nemaju namjeru zadržati se na običnom pravnom teoretiziranju u debati. Saževši pred suđenje svoje argumente, optužili su Trumpa da je “napunio bure baruta, upalio šibicu i pokušao se osobno okoristiti nastalim kaosom”.

Namjeravaju i protiv Trumpa iskoristiti mnoge od njegovih javnih izjava, uključujući i onu 6. siječnja uoči napada kad je skupini pristaša u blizini Bijele kuće govorio da “se bore svim snagama”.

Trumpovi odvjetnici su se fokusirali na dvije točke: da je suđenje “sporno” jer Trump ne može biti uklonjen iz ureda u kojemu se više ne nalazi i da se njegova retorika može pripisati ustavnoj zaštiti slobode govora.