27.05.2024.
HomeNovostiPočela predizborna šutnja: Vojska od 30.809 kandidata juriša na vijećničke fotelje,...

Počela predizborna šutnja: Vojska od 30.809 kandidata juriša na vijećničke fotelje, vi ćete im sutra davati glasove

Jutros u 7 sati u Bosni i Hercegovini nastupila je izborna šutnja uoči sutrašnjih lokalnih izbora. Zbog kršenja izborne tišine izricat će se kazne koje iznose od 1.000 do 10.000 KM za stranku, od 1.000 do 5.000 KM za kandidata, saopćeno je iz Centralne izborne komisije.

Biračka mjesta sutra se otvaraju u sedam sati, a ovo su prvi izbori u BiH koji se provode u vrijeme pandemije što je veliki izazov za sve učesnike u izbornom procesu. 

Na lokalnim izborima učestvuje 543 politička subjekta, od čega 129 političkih stranaka, 262 nezavisna kandidata, 72 koalicije, devet listi nezavisnih kandidata i 71 nezavisni kandidat pripadnik nacionalnih manjina.

Za lokalne izbore ovjereno je 30.809 kandidata.

Izbori u vrijeme pandemije

Sutra kada se otvore biračka mjesta, obavezno je pridržavanje epidemioloških mjera. S tim u vezi, obavezno je održavanje fizičke distance između članova biračkog odbora od minimalno 1,5 metar.

Svi članovi biračkog odbora i njihovi zamjenici dužni su da se pridržavaju općih mjera zdravstvene zaštite uključujući redovno i temeljito pranje ruku, dezinfekciju, pokrivanje usta i nosa kod kašljanja i kihanja, održavanje fizičke distance.

Što se tiče glasanja onih koji su u samoizolaciji ili su zaražene koronavirusom svoje biračko pravo mogu ostvariti aktivnom registracijom kod nadležnog izbornog povjerenstva osnovne izborne jedinice na način da se uputi zahtjev općinskom odnosno gradskom izbornom povjerenstvu pisanim putem ili mailom ili potpisanim zahtjevom kojeg će neki član porodice odnijeti u izborno povjerenstvo i uz dostavljen dokaz o izrečenoj mjeri izolacije.

Prema informacijama od sinoć, u općinama i gradovima u BiH do sada formirano 129 COVID mobilnih timova.

Registrirano 109 međunarodnih posmatrača

Centralna izborna komisija registrirala je 109 međunarodnih promatrača, 123 promatrača političkih subjekata te 3.824 promarača udruženja građana.

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar podsjetio je i da se zagarantovana mjesta za pripadnike nacionalnih manjina biraju u 21 osnovnoj izbornoj jedinici, a birat će se 23 mandata. Naglasio je također kako se, u skladu s izmjenama Izbornog zakona RS-a, prvi put na lokalnim izborima neposredno bira i gradonačelnik Istočnog Sarajeva. 

– Na lokalnim izborima sudjeluju ukupno 543 politička subjekta, od čega 129 političkih stranaka, 262 nezavisna kandidata, 72 koalicije, devet listi nezavisnih kandidata i 71 nezavisni kandidat pripadnik nacionalnih manjina. Za lokalne izbore ovjereno je 30.809 kandidata – pojasnio je Bakalar.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti