Pobuna u ruskoj vojsci: 60 elitnih padobranaca odbilo izvršiti zadatak, prijete im velike zatvorske kazne

0

Oko 60 ruskih padobranaca pobunilo se i odbili su boriti se u Ukrajini, stoji u lokalnim izvještajima. Oni, koji su iz glavnog stožera zračno-desantnih snaga Pskov u sjevernoj Rusiji, sada bi se mogli suočiti s zatvorskim kaznama zbog neposluha, piše Slobodna Dalmacija.

Njihove jedinice bile su prebačene u Bjelorusiju kao dio invazijskih snaga, ali su nakon njihove pobune poslane natrag u svoju bazu u Pskovu. Neki su nečasno otpušteni i označeni kao “kukavice”, dok će se drugi suočiti s vojnim sudom i vjerovatnim zatvorskim kaznama. Ministar odbrane Sergej Šojgu poslao je jednog od svojih zamjenika u Pskov da riješi taj slučaj.

Ukrajinci kažu da su ovi vojnici bili elitni padobranci, ali to još nije potvrđeno, iako je Peskov ključni štab najelitnijih ruskih zračnih snaga. Ruski opozicioni medij “Pskovskaja Gubernija” izvijestio je: “Oko 60 vojnika iz Pskova odbilo je ići u rat na ukrajinskom teritoriju, prema našim izvorima.”

To je posljednji u nizu od nekoliko slučajeva u kojima ruske trupe odbijaju poslušati naredbe Vladimira Putina da ratuju u Ukrajini i “denacificiraju” je. Ranije zarobljeni ruski vojnik iz Pskova, Vladimir Safronov (23), ispričao je ukrajinskim ispitivačima o problemima s obrocima i kako su oficiri pljačkali civilno stanovništvo. “S hranom je loše, mi je stalno štedimo”, rekao je.

“Vrlo često imamo situaciju da se obrok za jednu osobu dijeli između dvije. Uglavnom jedemo ono što nađemo po kućama. Pljački je puno, osobno sam to vidio. Ne podržavam to, uglavnom su to činili stariji oficiri i komandant… Vidio sam civile koji su se skrivali, ljude koji se nisu mogli evakuirati, koji su živjeli u stalnom strahu. Bilo mi ih je strašno žao vidjeti ih takve.”

Raniji izvještaji govorili su da su elitne specijalne snage OMON-a iz Kakasije također odbile boriti se. U drugom slučaju, vojnici iz Južne Osetije navodno su se pješice vratili svojim kućama nakon što su odbili učestvovati u ratu u Ukrajini, piše Slobodna Dalmacija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here