Po prvi put s Komšićem, na izbore u znaku dileme: Koalicija ili gašenje političkih partija?

0

 

Domaćin sastanka bit će Mirsad Hadžikadić (PZP), a dolazak su potvrdili i lider DF-a Željko Komšić, Socijaldemokrata BiH Enver Bijedić, predsjednik Građanskog saveza Muhamed Fazlagić te predstavnici Pokreta socijalne pravde i demokratije Miro Lazović i Ivo Komšić.

Na sastanku bi se napokon trebala donijeti najvažnija odluka: hoće li pet navedenih stranaka “ugasiti” postojeće partije i formirati potpuno novi politički subjekt.

Prema pouzdanim informacijama “Slobodne Bosne”, četiri stranačka šefa podržavaju ideju da se formira novi politički subjekt, a samo je lider jedne partije (Mirsad Hadžikadić, Platforma za progres) još u dilemi, tvrdeći da većina njegovog članstva podržava zajednički izlazak na izbore, ali se, navodno, protive gašenju Platforme za progres.

Kako naš portal doznaje, nova partija će se formirati bez obzira na konačnu odluku Mirsada Hadžikadića. U slučaju da njegova konačna odluka bude negativna, njegovoj partiji će se ponuditi učešće u predizbornoj koaliciji, dok će četiri preostale partije formirati novu stranku, pod radnim nazovim Građanski blok.

Prema internim analizama, na proteklim lokalnim izborima pet navedenih stranaka osvojilo je približno 100 hiljada glasova, računajući i naknadne izbore u Mostaru. Pojedinačno je najjača partija Demokratska fronta Željka Komšića, na drugom mjestu su Socijaldemokrati Envera Bijedića, na trećem mjestu je Platforma za progres Mirsada Hadžikadića, dok je na četvrtom mjestu Građanski savez Muhameda Fazlagića.

Pokret socijalne pravde i demokratije nije se “izvagao” na proteklim lokalnim izborima pa se o njegovoj izbornoj težini može samo nagađati, piše Slobodna Bosna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here