19.05.2024.
HomeLifestylePlod koji čuva srce i poboljšava rad mozga..

Plod koji čuva srce i poboljšava rad mozga..

Pored toga što je ukusan jesenji plod, kesten sadži brojne vitamine, minerale i antioksidanse koji sprečavaju niz oboljenja i čuvaju vaše zdravlje. Jedite ga dok god ga ima!

Čime je kesten bogat?

Sadrži najviše ugljenih hidrata (oko 43% skroba i oko 4% šećera), proteine, malo masti i biljna vlakna. Bogat je vitaminima B grupe, provitaminom A i vitaminom C. Od mineralnih materija su prisutni kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, sumpor, hlor, gvožđe, mangan i bakar.

Kesten ima široku primjenu u kulinarstvu. Najčešće se konzumira kuhani, pečeni ili u vidu pirea. Kuhanje i pečenje traje dok ne dođe do odvajanja ljuske. Može se usitniti i iskoristiti za pravljenje palačinki, hljeba i kolača.
Kuhani je bogatiji mineralnim materijama, dok pečeni sadrži veću količinu energetskih sastojaka (proteina, masti i ugljenih hidrata).

Birati sjajne, braon, svježe, mlade i teže plodove, bez tragova buđi. Izbjegavati starije i lakše, jer ne mogu lijepo da se ispeku. Plodove čuvati u frižideru, da se ne bi brzo isušili.

Pod kestenom se podrazumijeva plod pitomog kestena. Prema sorti se dijeli na običan i na marone. Maroni su cjenjeniji od običnog kestena. Plod im je krupniji i imaju svjetliju boju ljuske.

Divlji kesten

Konzumiranje sirovog divljeg kestena može dovesti do trovanja, jer sadrži određenu količinu otrova eskulina. Pitomi i divlji kesten nisu botanički srodni i različite su građe. Divlji se teže vadi iz ljuske i neprijatnog je mirisa.
Iako otrovan ukoliko se unese u organizam, seme i lišće daju pozitivne rezultate pri liječenju proširenih vena i hemoroida. Sjeme pomaže kod uvećane prostate, dijareje i groznice, a lišće kod prehlade i artritisa. Ekstrakt sjemena poboljšava cirkulaciju.

Ljekovita svojstva

Kesten utiče na pravilno funkcionisanje nervnog sistema, ima antioksidativno djelovanje, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i poboljšava rad mozga. Koristi se protiv prehlade, dijareje i astme. Sadržaj biljnih vlakana daje osjećaj sitosti, smanjuje pritisak u crijevima, utiče na smanjenje holesterola, triglicerida i količine toksičnih supstanci u organizmu. Ugljeni hidrati prisutni u kestenu daju energiju koja dugo traje. 100 grama kestena sadrži oko 213 kalorija.

 

 

 

 

stillmagazin

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti