14.04.2024.
HomeNovostiPlenković ne podržava Milanovića kao "predsjednika svih Hrvata": BiH ima svoje institucije

Plenković ne podržava Milanovića kao “predsjednika svih Hrvata”: BiH ima svoje institucije

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković osvrnuo se tokom današnje pres konferencije u Zagrebu na izjave predsjednika ove zemlje Zorana Milanovića, koje je dao na sjednici Generalne skupštine UN-a u New Yorku.

Plenković je na upit novinara da pojasni Milanovićeve izjave u kojima tvrdi da je on predsjednik i Hrvata u BiH, rekao da ne zna da li je to bila reakcija na ranije izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

“Ne znam radi li se o nekakvim reakcijama ili ne, ja nisam bio u New Yorku. Ono što mogu reći na to sve je da Bosna i Hercegovina ima svoje institucije, a Hrvatska svoje”, kazao je Plenković.

Podsjećamo, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović izjavio je jučer nakon obraćanja u Generalnoj skupštini UN-a kako je on predsjednik i Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Komšić mu je na to poručio da “glumi plemenskog poglavicu”.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović izjavio je nakon obraćanja u Generalnoj skupštini UN-a kako je on predsjednik i Hrvata u Bosni i Hercegovini. Milanović je ponovo problematizirao izbor predsjedavajućeg Predsjedništva Željka Komšića kazavši kako “ne zna s kojim mandatom je došao i u čije ime govori”.

Plenković je prokomentarisao govor Željka Komšića na Generalnoj skupštini UN-a.

“Što se tiče govora Komšić, sada mogu odbaciti teze da bi Hrvatska, jer govorim uime Hrvatske i Vlade RH, na bilo koji način ugrožavala teritorijalni integritet BiH. Upravo je u vrijeme velikosrpske agresije na BiH i Hrvatsku, Hrvatska bila ta koja je spasila BiH i pomogla joj više puta i učinila sve da BiH opstane. Stav Hrvatske o poštivanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH je jasan i ovdje ga nikada nije doveo u pitanje”, rekao je Plenković.

Hrvatski premijer je istakao da je Hrvatska prijatelj BiH.

“Hrvatska i BiH su upućene jedna na drugu i teško je naći zemlje koje su više upućene geografski jedne na drugu i u svakom drugom smislu. Hrvati su jedan od tri konstitutivna naroda u BiH o kojima vodimo računa temeljem trudimo se biti u najboljem odnosu s BiH i u podrški reformskog procesa, ekonomskih odnosa i evropskog puta. Radimo iskreno i prijateljski da se svi u BiH osjećaju dobro.

Zatim je poslao poruku svim Hrvatima u Bosni i Hercegovini:

“Hrvati u BiH imaju pozitivne emocije prema Hrvatskoj, a sigurno i prema hrvatskim institucijama. Ali oni su građani BiH, žive u BiH, ostat će u BiH i bit će njen konstitutivni dio i graditi budućnost u BiH sa svim drugim narodima koji tamo žive.”

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti