21.06.2024.
HomeNovostiRazboljela se cijela plaža u hrvatskom turističkom mjestu

Razboljela se cijela plaža u hrvatskom turističkom mjestu

U Klenovici, mjestu koje svojim šarmom svake godine privuče i osvoji srca brojnih turista, more je drastično zagađeno fekalijama.

Ovu su riječi čitalaca riječkog Novog lista koji, osim neugodnog smrada i odvratnog mora uz samu plažu, navode da su brojni stanovnici i posjetioci zbog zagađenja imali teške probavne smetnje.

“Prvi ovogodišnji i alarmantni problem je stanje mora koje je stravično! U prilogu vam šaljem fotografije kako biste vidjeli kakve gadosti plivaju po moru. Razboljela se cijela plaža, a probavne smetnje, proliv i povraćanje te visoka temperatura normalna su pojava u većine djece. Ovako nešto može izazvati puno veću štetu te da bismo to izbjegli, nakon dvanaest godina posjećivanja iste plaže, primorani smo naći drugu s čistim morem”, napisala je čitateljka.

Osim zagađenja mora, čitateljka kaže da je to mjesto dugi niz godina zanemarivano te navodi brojne probleme.

“Napravili su novu plažu, ali ulaz u more je grozomoran i u potpunosti neuređen. Na plaži je jedna kanta za smeće koja je očajna i sramota je da se tako nešto uopše može postaviti kao ‘urbana oprema’. Na plaži nema javnog WC-a, nema kanti za smeće i nema dovoljno tuševa. Šljunak koji se nanosi na nove plaže je drobljenac na kojem si izrežeš stopala. Smeće leti posvuda u popodnevnim satima, ostaci šute i drvenog iverja od postavljanja tunera stoje već dva mjeseca i niko ne reaguje”, opisala je situaciju.

“Supruga i djeca prošle sedmice su bili na odmoru u Klenovici, a prilikom povratka prošlog su petka u svih nastupili teški probavni problemi. Kako u Klenovici ljetujemo već niz godina i poznajemo dosta ljudi s tamošnje plaže, saznao sam da je i puno domaćeg stanovništva, čija se djeca tamo kupaju, kao i turista, oboljelo od sličnih teških probavnih simptoma. Svakodnevno se prijavljuje neugodan smrad i odvratno more uz samu plažu koja je slovila kao čista, a more kao iznimno bistro. Nažalost, niko od nadležnih nije reagovao, i to u samoj turističkoj sezoni”, riječi su još jednog čitaoca koji je, užasnut zagađenjem i nezainteresovanosti nadležnih.

Gradonačelnik Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković na upit o zagađenju rekao je kako je primio pritužbe stanovnika o prljavštini u moru, kao i to da je vidio snimljene fotografije mrlja u moru.

Cvjetanje mora?

“Potrebno je navedene mrlje analizirati i vidjeti radi li se o kanalizaciji ili kakvom drugom onečišćenju. Stanovnicima sam rekao da jave kada se pojavi mrlja kako bismo mogli reagirati. Takođe, objasnio sam im da na plaži na kojoj se kupaju nema nikakvog ispusta kanalizacije. Imamo ispust dijela kanalizacije na koji je priključen kamp i nalazi se 300 metara od obale. Riječ je o legalnom ispustu koji funkcioniše već godinama. Pokušavao sam im objasniti i da je more iznadprosječno toplo i uredno se događa cvjetanje mora, a onečišćenja smo hvatali i na obali Novog Vinodolskog te je ustanovljeno da je riječ o algama. Ne opovrgavam da nije bilo onečišćenja i, dogodi li se opet, trebalo bi ga istražiti, ali zasigurno se ne može govoriti o ispustu iz kanalizacije”, rekao je Tomislav Cvitković, koji takođe živi u Klenovici, piše Novi list.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti