14.06.2024.
HomeNovostiPlači Mile, plači - nema vježbe na Manjači

Plači Mile, plači – nema vježbe na Manjači

Otkazana je vojna vježba Vojske Srbije i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koja je trebala biti održana od 9. do 16. oktobra ove godine na Manjači kod Banja Luke.

Zbog otkazivanja je reagirao i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, zaprijetivši krivičnom prijavom protiv bosanskohercegovačkog ministra odbrane Sifeta Podžića.

Prema navodima bosanskohercegovačkih medija, Ministarstvo odbrane BiH vježbu je otkazalo zbog izuzetno loše epidemiološke situacije u zemlji te zbog malog broja vakcinisanih pripadnika Oružanih snaga.

Veliki broj umrlih od korona virusa

Samo u petak Bosna i Hercegovina je zabilježila približno 50 smrtnih slučajeva od posljedica korona virusa, a zemlja je u samom svjetskom vrhu po broju preminulih na milion stanovnika.

Ministarstvo odbrane Srbije potvrdilo je da je otkazana zajednička vojna vježba Srbije i Bosne i Hercegovine, o čemu ih se službeno izvijestilo i Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

“Izražavamo žaljenje zbog otkazivanja, s obzirom da smo više od šest meseci zajednički planirali izvođenje ove vežbe”, navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane Srbije

Ministarstvo odbrane Srbije ostaje partner Bosni i Hercegovini i bh. entitetu Republika Srpska, sa željom da se u budućnosti ostvare zajedničke aktivnosti, navodi se u saopćenju, prenosi Tanjug.

Dodik najavio prijavu protiv Podžića

Dodik je rekao da Podžić nije imao pravo da otkaže vježbu, da je pravo na to imalo samo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, te je najavio da će protiv ministra biti podnesena krivična prijava.

Oružane snage Bosne i Hercegovine i Vojska Srbije trebale su održati prvu zajedničku vježbu nakon ratova devedesetih.

Nešto ranije, u maju ove godine, na Manjači je održana velika vojna vježba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i američke vojske.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti