23.06.2024.
HomeNovostiPlači Mile, plači - ipak vježba na Manjači: Američki i bosanski vojnici...

Plači Mile, plači – ipak vježba na Manjači: Američki i bosanski vojnici uvježbavaju brzi odgovor na prijetnje

Oružane snage Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država zajedno će realizirati vježbu “Brzi odgovor 21” (Immediate Response 21) u drugoj polovini maja ove godine. Ova vježba za Oružane snage BiH predstavlja glavni događaj iz oblasti obuke u 2021. godini.

U Ministarstvu odbrane BiH ističu da ovom vježbom OS BiH unapređuju i inače izvrsnu saradnju sa SAD i NATO partnerima, te nastavlja razvijati interoperabilnost i sposobnost za izvođenje zajedničkih operacija s vojskama partnerskih zemalja.

“Jedinice Oružanih snaga BiH koje sudjeluju u vježbi isprobat će svoju spremnost da u realnom vremenu i međunarodnom okruženju realiziraju dodijeljene zadatke”, navodi se u pisanom odgovoru koji je “Oslobođenje” dobilo iz Ministarstva odbrane BiH.

Vježba “Brzi odgovor 21” realizirat će se od 17. maja do 2. juna ove godine u sklopu velike multilateralne vježbe “Defender Europe 21/Branilac Evrope 21”, koju na više lokacija u Evropi svake godine organizira Komanda Kopnenih snaga SAD za Evropu i Afriku (USAEUR-AF), a ove godine u njoj učestvuju oružane snage 27 zemalja.

“U Bosni i Hercegovini vježba ‘Brzi odgovor 21’ provodit će se na poligonima za obuku Oružanih snaga BiH Manjača i Glamoč, te na lokaciji kasarne i aerodroma Dubrave. Oružane snage BiH će na vježbi učestvovati s oko 500 pripadnika iz sastava Bataljonske grupe lake pješadije (INF-L-BNG), što je deklarirana jedinica OS BiH po NATO-ovom konceptu operativnih sposobnosti. Oružane snage SAD će sudjelovati sa kopnenim i zračnim komponentama Kopnene vojske SAD, sa više od 700 pripadnika. Tokom realizacije vježbe bit će poduzete sve propisane higijensko-epidemiološke mjere s ciljem zaštite od pandemije kovid-19”, naglašavaju u državnom Ministarstvu odbrane.

Na pitanje koliki je značaj ovakve saradnje naše zemlje i SAD kada je riječ o napretku Bosne i Hercegovine na putu ka NATO-u, u Ministarstvu odgovaraju da “različite savremene prijetnje zahtijevaju zajedničke napore i odgovor više zemalja”.

“Učešćem u vježbi ‘Brzi odgovor 21’ Oružane snage BiH pokazuju spremnost za zajedničko djelovanje s oružanim snagama partnerskih zemalja i članicama NATO saveza. Događaji poput ovoga pomažu Oružanim snagama BiH u širenju međunarodne saradnje i dostizanju NATO standarda pri odgovoru na različite savremene prijetnje, a čemu stalno težimo na tome putu”, pojašnjavaju u Ministarstvu.

General-pukovnik Senad Mašović, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH, nakon završnih priprema za ovu vježbu kazao je da oružane snage BiH i SAD rade na zajedničkim rješenjima za unapređenje regionalne stabilnosti i sigurnosti.

“Ovom vježbom unapređujemo partnersku saradnju sa SAD i NATO partnerima, te nastavljamo razvijati interoperabilnost i sposobnost za izvođenje operacija, to jeste da u realnom vremenu i međunarodnom okruženju realiziramo dodijeljene zadatke”, kaže Mašović.

Podsjetimo, konvoj vojnih vozila iz sastava 21. komande za podršku američkih oružanih snaga u Evropi ušao je u srijedu, 21. aprila 2021. godine, u Bosnu i Hercegovinu na graničnom prijelazu Gradiška. Riječ je o prvom konvoju vojnih vozila Oružanih snaga SAD koji je s ciljem prebacivanja ljudstva i opreme za potrebe bilateralne vježbe “Brzi odgovor 21” ušao na teritoriju naše zemlje. U narednim danima očekuje se dolazak preostalih američkih snaga koje će s OS BiH učestvovati u vježbi.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti