18.04.2024.
HomeNovostiPinokio BH politike: Koga može još da vara taj Marinko Čavara?

Pinokio BH politike: Koga može još da vara taj Marinko Čavara?

Na dva upita i upozorenja predsjednik FBiH nije odgovorio zašto ne postupa u skladu sa svojom obavezom, kaže Martinović
Čavara blokira rad Ustavnog suda

Zbog samovolje predsjednika FBiH Marinka Čavare i dalje je u svojevrsnoj blokadi Ustavni sud FBiH. Čavara već pet mjeseci drži u ladici VSTV-ovu listu kandidata sa koje bi trebao da imenuje troje ustavnih sudija.

U punom kapacitetu ne može raditi ni Vijeće za zaštitu vitalnih interesa u kojem je trenutno nedostaje troje sudija. Kako je Oslobođenje već pisalo, Ustavni sud sad ima pet sudija, a nedostaje ih još četvero, jer je u međuvremenu još jedan sudija penzionisan.

– Kontinuirano razmatramo pitanje popune sudijskog sastava. Kao što je poznato, mogućnosti Suda su isključivo da urgira, a rješenje je sada u cijelosti u rukama predsjednika FBiH, koji, nažalost, na dva upita i upozorenja Suda, nije dao nikakvo objašnjenje ni odgovor zbog čega ne postupa u skladu sa svojom ustavnom obavezom, kaže za Oslobođenje Aleksandra Martinović, predsjednica Ustavnog suda FBiH.

MARTINOVIĆ: MOGU SAMO URGIRATI / SENAD GUBELIĆ

Ne reaguju ni predstavnici međunarodne zajednice, a sudeći prema onome što su nam ranije kazali, nemaju se namjeru ni miješati.

– Činjenica da i dalje nije imenovano nekoliko sudija koji nedostaju u Ustavnom sudu FBiH i Vijeću za zaštitu vitalnog interesa, direktno se odražava na mogućnost Ustavnog suda i Vijeća da izvršavaju svoje ustavne nadležnosti. Imenovanje sudija bi omogućilo da Parlament izabere sudije u Vijeće za zaštitu vitalnog interesa. Želimo još jednom naglasiti da nema opravdanja za zastoj u imenovanju sudija i da predsjednik FBiH ima obavezu da prioritetno izvršava svoje dužnosti, kažu u OHR-u.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti