24.07.2024.
HomeNovostiPijani bogataš u siromašnom RS-u: Dodik zadužio svoj voljeni entitet za još...

Pijani bogataš u siromašnom RS-u: Dodik zadužio svoj voljeni entitet za još 37,5 miliona KM, a dogodine na naplatu stiže više od milijardu KM

Strategija Vlade Republike Srpske koja pred izbore dijeli novčanu pomoć stanovništvu veoma brzo crpi budžet i pravi velike rupe. One se krpe zaduživanjem preko Banjalučke berze koja je postala oslonac vlasti u realizaciji svojih ideja.

Međutim, to bi joj mogla biti i omča oko vrata u narednim godinama kada će se pozajmljeni novac morati vratiti.

Republici Srpskoj sljedeće godine dospijeva naplata duga većeg od milijardu KM, od čega samo 400 miliona maraka po osnovu petogodišnje, netransparentne emisije obveznica na Bečkoj berzi.

Ukupan dug RS krajem prošle godine iznosio je 6,16 milijardi marka.

To očigledno ne brine mnogo nadležne. Ministarstvo finansija Republike Srpske uveliko se sprema za 52. emisiju obveznica javnom ponudom preko koje će budžet i građane RS zadužiti za 37,5 miliona maraka, saznaje portal CAPITAL.

Ovoga puta potrebno im je 30 miliona KM, a kako je dospijeće emisije pet godina uz istu kamatnu stopu koja se obračunava na godišnjem nivou, moraće vratiti još 7,5 miliona KM.

“Glavnica se isplaćuje jednokratno po dospijeću, a kamata jednom godišnje”, stoji u odluci Vlade RS koja to potvrđuje.

Inače, prije ove, u veoma kratkom periodu, od samo nekoliko sedmica organizovane su dvije emisije obveznica preko kojih je prikupljeno 80 miliona KM.

Uz sve to, kroz aukciju trezorskih zapisa RS se zadužila za 48 miliona KM.

Inače kada se podvuče crta, vlast je samo preko obveznica pozajmila preko tri milijarde maraka.

Deset emisija je organizovano kako bi se izmirile obaveze prema starim deviznim štedišama, šesnaest je iskorišteno za plaćanje ratne štete, sa dvije su plaćene obaveze prema dobavljačima, a jedna je išla u svrhu plaćanja sudskih presuda i ukupno su iznosile 1,048.546.534 KM.

Do sada je RS emitovala 51 emisiju obveznica ukupne vrijednosti dvije milijarde i deset miliona KM.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti