21.05.2024.
HomeNovostiPIC pozvao Dodika da prekine politiku nepriznavanja visokog predstavnika

PIC pozvao Dodika da prekine politiku nepriznavanja visokog predstavnika

Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (UO PIC) ponovili su podršku mandatu visokog predstavnika Christiana Schmidta i Uredu visokog predstavnika (OHR) u nadzoru nad provedbom civilnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir (GFAP).

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira odlučno je odbacio sve pokušaje podrivanja legitimiteta OHR-a i visokog predstavnika i podsjeća na odluku od 27. maja 2021. godine o imenovanju Christiana Schmidta za visokog predstavnika.

U zajedničkoj izjavi podsjećaju da je 14. jula 2023. godine generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres u svom dopisu članici Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željki Cvijanović potvrdio da je Upravni odbor Vijeća za provedbu mira tijelo nadležno za imenovanje visokog predstavnika.

– Svaki pokušaj ograničavanja mogućnosti visokog predstavnika da izvršava svoj mandat prema Aneksu 10 GFAP-a na cijeloj teritoriji države predstavlja akt nepoštivanja GFAP-a. Visoki predstavnik nastavlja vršiti svoj mandat na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine – podsjećaju iz UO PIC-a.

Pozvali su predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da odmah prekine sa svojom politikom nepriznavanja visokog predstavnika i nesaradnje sa visokim predstavnikom, što je štetno po interese Republike Srpske.

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira je pozvao sve stranke u BiH da dosljedno rade na ostvarivanju evropske perspektive države i da pritom ne štede truda na provedbi reformi koje su neophodne kako bi BiH napredovala na svom euroatlantskom putu, a ne da dižu nepotrebne tenzije.

– Ponovo potvrđujemo da je međunarodna zajednica u potpunosti posvećena i da zadržava potrebne instrumente za podržavanje GFAP-a, uključujući teritorijalni integritet BiH – poručuju iz UO PIC-a.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti