Pfizerova vakcina protiv koronavirusa ne sadrži svinjski želatin

0

Salman Waqar iz Britanskog islamskog medicinskog udruženja (BIMA) rekao je za Newsweek da vakcina protiv koronavirusa kompanije Pfizer u sebi nema sastojke koji nisu halal.

Agencija za lijekove i zdravstvene proizvode također na svojoj web stranici potvrđuju da “vakcina Pfizer/BioNTech ne sadrži nikakve komponente životinjskog porijekla”.

Izjava BIMA-e ranije ovog mjeseca o efikasnosti vakcine kaže da “nema sadržaja životinjskog porijekla (tj. Nema želatine) i niti jedan proizvod nije izveden iz fetalnih ćelijskih linija. Preostale pomoćne tvari ne zabrinjavaju.”

Waqar je dodao i da je halal aspekt ove vakcine protiv koronavirusa zabilježilo i nekoliko naučnika sunitskog i šiitskog porijekla u Velikoj Britaniji, kao i međunarodnih.

Suniti i šiiti dvije su glavne denominacije islama. Postoje, međutim, i druge škole mišljenja i nije poznato tačno u šta vjeruju vođe u tim zajednicama.

Fetvu (presudu o islamskom zakonu) izdao je Yusuf Shabbir, a odobrili su ga muftija Shabbir Ahmad, muftija Muhammad Tahir i savjetnica za NHS Mawlana Kallingal Rijad, navodeći da je vakcina halal na osnovu dostupnih informacija.

“Vlada Velike Britanije potvrdila je da vakcina Pfizer/BioNTech protiv koronavirusa ne sadrži nikakve komponente životinjskog porijekla”, stoji u saopćenju britanske vlade, a isto je učinila i Agencija za lijekove i zdravstvene proizvode.

Kompanija Pfizer dala je potpuni spisak sastojaka koji se nalaze u vakcini protiv koronavirusa.

“Spomenuta vladina izjava potvrđuje da holesterol koji se nalazi u vakcini ne dolazi iz životinjske masti, zato je halal. Svi pomoćni sastojci lipida koji se koriste u COVID-19 mRNA vakcini BNT162b2 su ili iz biljnih izvora ili su sintetički. Vakcina ne sadrži životinjske komponente”, rekli su iz Pfizera.

Sastojci Pfizerove vakcine

Aktivna supstanca je BNT162b2 RNA.
Nakon razblaživanja, bočica sadrži 5 doza od 0,3 ml sa po 30 mikrograma mRNA.

Ova vakcina sadrži polietilen glikol / makrogol (PEG) kao dio ALC-0159

Ostali sastojci su:

ALC-0315 = (4-hidroksibutil) azandiil) bis (heksan-6,1-diil) bis (2-heksildekanoat)
ALC-0159 = 2 [(polietilen glikol) -2000] -N, N-ditetradecilacetamid
1,2-Distearoil-sn-glicero-3-fosfoholin, 5
Holesterol
Kalijum hlorid
Kalijum dihidrogen fosfat
Natrijum hlorid
Dinatrijum hidrogenfosfat dihidrat
Saharoza

Izvor: Vlada Velike Britanije

Što se tiče drugih vakcina, poput onih koje su razvile Moderna i AstraZeneca, Waqar je rekao da njihov sastav još nije dostupan na osnovu čega bi naučnici i zdravstveni radnici mogli donijeti odluku.

 

 

 

 

 

 

Klix.ba