Pet zdravstvenih radnika među novih 35 oboljelih od koronavirusa

0

U posljednja 24 sata u Institutu za javno zdravstvo i Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske izvršeno je testiranje 419 laboratorijskih uzoraka, a novi koronavirus (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još 35 osoba u tom bh. entitetu.

Do sada je u RS ukupno potvrđeno 706 slučajeva koronavirusa, od čijih posljedica je preminulo 26 osoba, a oporavilo se 357, potvrđeno je danas iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

Među potvrđenim slučajevima je i pet zdravstvenih radnika (jedan doktor medicine i po dvije medicinske sestre u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske i u bolnici u Doboju).

Iz Banje Luke su 22 novozaražene osobe, četiri iz Gradiške, po dvije osobe su iz Laktaša, Kozarske Dubice i Doboja i po jedna osoba iz Dervente, Kotor Varoši i Kneževa.

Riječ je o 16 žena i 19 muškaraca. Sedam žena su srednje životne dobi, tri su mlađe i šest je starije životne dobi. Četiri muškarca su mlađe životne dobi, deset srednje i pet muškarca su starije životne dobi.

Jedanaest osoba je smješteno u zdravstvene ustanove, dok će ostali biti izolovani u skladu sa procedurom. Dvadeset osoba nije moglo da navede kontakt sa pozitivnom osobom, dok su ostale osobe imale kontakt sa ranije potvrđenim slučajevima Covida-19.

U okviru aktivnog nadzora u protekla 24 sata testirano je i još 70 zdravstvenih radnika iz Banje Luke, Doboja i Gradiške kao i 36 osoba koje rade ili borave u domovima za starija lica i svi rezultati testa su negativni.

Testirano je i 19 radnika u marketima iz Banje Čuke, Čelinca, Gradiške i Teslića, čiji su nalazi negativni, kao i za ukupno 60 osoba iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju.

U Republici Srpskoj do sada je na novi koronavirus (SARS-CoV-2) izvršeno ukupno 11.384 testiranja.