Pedofilija u SPC: U CG istraga protiv ljudi povezanih sa slučajevima Pahomije i Kačavenda

0

Istraga koju je nedavno pokrenulo tužilaštvo Crne Gore zbog navodnog prikrivanja pedofilije odnosi se na ljude koji su nakon postupaka protiv vladika Pahomija i Kačavende prešli u Crnu Goru, a nisu bili procesuirani u Srbiji, izjavio je advokat Aleksandar Olenik.

“Negdje se može osnovano sumnjati da su svi oni prebačeni u Crnu Goru radi zaštite”, rekao je Olenik u emisiji Iza vesti na N1 Srbija.

Kako je rekao, radi se o sveštenim licima koja su direktno učestvovala ili u prikrivanju, ili u vršenju krivičnog djela obljube.

“U ovom trenutku znamo da je jedno svešteno lice, koje je i samo bilo žrtva, a kasnije bilo umješano u vršenje krivičnih djela sa maloljetnicima u Srbiji, aktivno svešteno lice na teritoriji Crne Gore”, rekao je Olenik.

Žrtve su, kako je kazao, bila djeca koja su “predata na staranje uz veliko povjerenje SPC, a to poverenje je izdano”.

On objašnjava da je crnogorsko tužilaštvo reagovalo kada je njegov klijent, bivši đakon Bojan Jovanović, poslao toj instituciji knjigu koju je objavio o navodnoj pedofiliji u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Olenik tvrdi da je mitropolit Joanikije svojevremeno bio nadležan da vodi internu istragu u okviru Crkve.

“Ono što mi znamo je da je on saslušao 40 sveštenika i dobio nekoliko filmova. Jedan od njih je bio u medijima, ne bih da ga prepričavam”, kazao je advokat i dodao da te izjave i filmove Joanikije nikada nije predao ni jednom tužilaštvu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here