16.04.2024.
HomeSvijetPapa protiv da Aja Sofija opet postane džamija: Erdgoan kaže da je...

Papa protiv da Aja Sofija opet postane džamija: Erdgoan kaže da je to ista logika kojom se traži da se Vatikan pretovri u muzej

Papa Franjo rekao je da je povrijeđen odlukom Turske da muzej Aja Sofija postane džamija i da osuđuje ovakav potez.

“Moje misli idu u Istanbul. Mislim na Aja Sofiju i veoma sam povrijeđen”, rekao je papa tokom nedjeljne molitve na Trgu svetog Petra u Vatikanu, navodi Rojters.

Kako je turski predsjednik Erdoan najavio, Aja Sofija kao džamija biće “otovrena” džumom (molitvom na petak) 24. jula.

Erdogan se obratio javnosti nakon što je Predsjednička odluka kojom se Aja Sofija otvara za molitvu i prelazi pod ingerencije Uprave za vjerske poslove Turske (Diyanet) objavljena u Službenom listu Republike Turske.

“Uz sve pripreme koje ćemo obaviti, planirano je da klanjanjem džuma-namaza 24. srpnja Aja Sofiju zvanično otvorimo za molitvu. Nakon što je uklonjen status muzeja, uklanjamo i plaćanje ulaska u Aja Sofiju”, poručio je Erdogan.

Podvukao je kako poštiva druga mišljenja u vezi Aja Sofije, ali da je svrha njenog korištenja pitanje suvereniteta Turske. Pozvao je sve da poštivaju odluku koju su donijeli pravosudni i izvršni organi zemlje u vezi s Aja Sofijom.

“Naravno, pozdravljamo svaku vrstu mišljenja o tom pitanju na međunarodnom nivou. Međutim, u koju svrhu će biti korištena Aja Sofija pitanje je suvereniteta Turske”, poručio je Erdogan.

Naglasio je kako će sa svojim novim statusom Aja Sofija prihvatati sve, na mnogo iskreniji način.

“Vrata Aja Sofije biće širom otvorena svima, i Turcima i strancima, i muslimanima i nemuslimanima”, rekao je Erdogan, te dodao:

“U našoj zemlji nalazi se 435 crkava i sinagoga otvorenih za molitvu, to pokazuje da različitosti prihvatamo kao naše bogatstvo.”

Prema riječima Erdogana, zahtijevati da se Vatikan zatvori za molitvu i pretvori u muzej i insistirati da Aja Sofija ostane muzej produkt je iste logike.

Aja Sofija sagrađena je u 6. stoljeću. Ova nekada bizantijska crkva, potom džamija, a onda i muzej nezaobilazna je stanica milijuna turista koji svakodnevno posjećuju Istanbul.

Sagrađena u doba cara Justinijana, Aja Sofija je jedno od najvećih graditeljskih dostignuća tog vremena. U džamiju je pretvorena nakon otomanskog osvajanja Istanbula 1453. godine, tada su izvana izgrađena četiri minareta. Aja Sofija je 1935. godine pretvorena u muzej.

Na trgu ispred Aja Sofije često je dolazilo do okupljanja vjernika koji traže da se objekat ponovo koristi kao džamija.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti