20.06.2024.
HomeNovostiEpidemiolozi: Svijet nije ni blizu kraja pandemije

Epidemiolozi: Svijet nije ni blizu kraja pandemije

Poznati epidemiolog Larry Brilliant upozorio je danas da će korona virus nastaviti mutirati i širiti se sve dok se većina svjetske populacije ne vakciniše protiv COVID-19 infekcije.

Mislim da smo bliže početku nego što smo do kraja pandemije i to ne zato što će varijanta koju sada gledamo trajati toliko dugo‘, rekao je doktor Brilliant, osnivač Pandefense Advisory (međunarodna mreže svjetskih stručnjaka i profesionalaca angažovanih za hitan odgovor na pandemiju) za CNBC.

‘Osim ako ne cijepimo sve u više od 200 zemalja i dalje će biti novih varijanti’, dodaje Brilliant, koji je bio dio tima Svjetske zdravstvene organizacije usmjeren na iskorjenjivanje velikih boginja.

Koliko je vakcinisanih u svijetu?

Trenutno je 15,5 posto svjetske populacije potpuno vakcinisano, dok je otprilike 30 posto primilo barem jednu dozu. No, razlika je velika između bogatih i zemalja sa nižim i srednjim dohotkom s podacima koji pokazuju da je potonja oko 1,1 posto djelomično vakcinisana, prenosi The Hill.

Brilliant, koji tvrdi da bi Delta varijanta mogla biti najzarazniji virus ikad te upozorava ljude ‘da nam nije ponestalo grčkih slova pa će možda doći još.’

Varijanta koja je prvi put otkrivena u Indiji trenutno čini više od 80 posto svih novih slučajeva u SAD -u, a Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) nedavno su upozorili da je delta zarazna kao i vodene ospice.

Zašto bi svi trebali biti vakcinisani?

Slično, glavni medicinski savjetnik Bijele kuće Anthony Fauci poziva na vakcinaciju kao način za suzbijanje mogućnosti varijante gore od Delte.

Ako ne ugušimo epidemiju do te mjere da vakcinišemo veliki dio populacije, tada će se dogoditi da će virus nastaviti tinjati do jeseni u zimu, dajući mu priliku da dobije novu varijantu. Iskreno, imamo veliku sreću što se vakcine koja sada imamo vrlo dobro bore protiv varijanti – osobito protiv teške bolesti ‘, rekao je prošle sedmice Fauci.

Epidemiolog Brilliant je istakao da je mogućnost pojave super varijante koja je potpuno otporna na dostupna cjepiva niska, dodajući svoje mišljenje da bi svi trebali dobiti injekcije.

To je katastrofalan događaj ako se dogodi, moramo učiniti sve što je moguće kako bismo ga spriječili. A to znači vakcinisati sve – ne samo u svom susjedstvu, ne samo u svojoj porodici, ne samo u svojoj državi, već i u cijelom svijetu.’ rekao je Brilliant

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti