Pametan odmah shvati, a Čoviću sa mora ponavljati: Američka ambasada pobila HDZ-ove tvrdnje kako ne postoje uvjeti za održavanje izbora u BiH

0

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini se u svom reagiranju na Twitter profilu još jednom oglasila povodom održavanja Općih izbora u našoj zemlji, te su naglasili kako postoje svi preduslovi da se oni i održe.

Iako su pojedini politički zvaničnici nakon propalih pregovora o izmjenama Izbornog zakona poručili kako ne postoje uslovi za održavanje izbora u Oktobru ove godine, iz ambasade SAD-a su naglasili kako građani imaju pravo na izbore.

– Izbori su ono osnovno što građani očekuju u demokratskim društvima. Održavanje izbora je uslov i prema Dejtonskom mirovnom sporazumu. Tvrdnje da ne postoje pravni, politički ili tehnički preduslovi za održavanje izbora su neosnovane – navodi se u reakciji iz ambasade.

Ako je političkim liderima zaista stalo do integriteta izbora, oni će ubrzo donijeti ključne mjere koje vode ka transparentnosti izbornog procesa po preporukama Ureda za demokratske institucije (ODIHR) pri OSCE-u, zaključuju iz američke ambasade u Sarajevu.

federalna.ba/Fena

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here