Palmer: Ukloniti etničke prefikse sa izbora za Predsjedništvo BiH

0

Američki izaslanik za izbornu reformu u BiH Matthew Palmer rekao je da SAD u BiH žele vidjeti ograničene ciljane promjene Ustava koje bi uklonile etničke prefikse sa izbora za Predsjedništvo i za Dom naroda Federacije, te izbornu reformu u skladu sa preporukama OSCE-a, GRECO-a i međunarodnih sudova, uz zadovoljenje principa: jedna zemlja, dva entiteta, tri konstitutivna naroda.

„Vidimo priliku da se u narednim mjesecima u BiH postigne dogovor, da političko vodstvo podrži kompromise potrebne za provedbu ograničenih ciljanih ustavnih promjena i izbornih reformi koje će pomoći BiH da krene naprijed na svom evropskom putu […], rekao je Palmer u intervjuu za Glas Amerike.

Bosna i Hercegovina ima obavezu izmijeniti Izborni zakon, kako bi se uklonila diskriminacija iz trenutnog zakona koji ne daje dovoljno prava građanima koji se ne izjašnjavaju kao jedan od tri konstitutivna naroda – Hrvati, Srbi i Bošnjaci.

Zahtjevi HDZ-a BiH

Dok Hrvatska demokratska zajednica BiH i službena politika susjedne Hrvatske zagovara izmjenu Izbornog zakona na način da hrvatski političari, prije svega hrvatski člana u tročlanom Predsjedništvu BiH bude izabran iz onih dijelova BiH u kojima su Hrvati većina u odnosu na druge narode, što je neka vrsta garancije da hrvatski predstavnici u državna tijela neće biti birani i glasovima brojnijih Bošnjaka, bošnjačke i građanske stranke odbijaju to uz obrazloženje da bi takav izborni zakon značio i dodatnu etničku podjela zemlje.

„Mislim da je Dragan Čović [predsjednik HDZ-a BiH] identificirao da bi želio da pojedinac koji zastupa interese Hrvata u dejtonskim strukturama i dejtonskim sistemima bude izabran većinom hrvatskih glasova. On na to misli pod ‘legitimnim predstavljanjem’“, rekao je Palmer.

„Razumijemo tu zabrinutost u kontekstu jedne zemlje, dva entiteta i tri konstitutivna naroda, te nastavljamo vjerovati da postoji način da se te brige riješe u skladu s presudama Evropskog suda za ljudska prava. Ovaj proces pregovaranja o ustavnim promjenama i izbornim reformama dio je rješavanja te zabrinutosti, kao i omogućavanja BiH da ostvari funkcionalniji sistem i sistem koji je više evropski“.

Istaknuo je kako je odgovornost za pronalaženje konkretnih rješenja na politčarima u BiH a međunarodna zajednica pa tako i SAD ostaju spremni pomoći no neće nametati nikakva rješenja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here