14.07.2024.
HomeSvijetPale cijene nafte na svjetskom tržištu, ali jak dolar smanjuje potražnju za...

Pale cijene nafte na svjetskom tržištu, ali jak dolar smanjuje potražnju za gorivom

Cijene nafte pale su na međunarodnim tržištima ispod 95 dolara nakon podizanja kamatnih stopa u SAD-u koje je poduprlo dolar i ponovo raspirilo strah od globalne recesije i slabije potražnje za gorivom.

Jaki dolar smanjuje potražnju za naftom

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 1.39 dolara nego u vrijeme jučerašnjeg zatvaranja trgovine i iznosila je 94.77 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1.76 dolara nižoj cijeni, od 88.24 dolara.

Tržišta je juče podupro pad zaliha u SAD-u, koji je zasjenio podizanje kamatnih stopa, ponovo za tri četvrtine postotnog boda, i izjavu guvernera Jeromea Powella da je još prerano za razmatranje stanke u podizanju troškova zaduživanja.

Powell je naznačio da će kamatne stope vjerovatno dosegnuti višu razinu no što ulagači trenutno očekuju, što je poduprlo dolar. Jaki dolar smanjuje pak potražnju za naftom jer smanjuje kupovnu moć kupaca s drugim valutama. Više kamatne stope u SAD-u ponovo su raspirile i strahovanja od globalne recesije.

Početkom decembra na snagu stupa embargo na rusku naftu

“Sve izraženija strahovanja od usporavanja rasta neizbježno će uticati na globalnu potražnju za naftom i mogućnost opetovanog sniženja prognoza u idućim izvješćima uopšte se ne čini tako nategnutom”, rekao je analitičar Tamas Varga iz PVM-a.

Veći pad cijena zapriječila su pak očekivanja tijesnog snabdijevanja u nadolazećim mjesecima. Početkom decembra na snagu stupa embargo EU na rusku naftu zbog invazije Rusije na Ukrajinu, a od februara bit će zabranjen i uvoz naftnih proizvoda. Proizvodnja Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) pala je pak u oktobru, prvi puta od juna, pokazalo je Reutersovo istraživanje.

OPEC je prošlog mjeseca proizvodio 29.71 miliona barela dnevno, pokazalo je istraživanje, za 20 000 barela dnevno manje nego u septembrz. Proizvodnja je bila niža za 1.36 milijuna barela no što je grupa bila odredila.

Od ovog mjeseca OPEC i njegovi saveznici, uključujući Rusiju, planiraju smanjiti proizvodnju za dva miliona barela dnevno u poređenju s ciljanim nivoom. Odvojeni izvještaj OPEC-a pokazalo je da je barel košarice nafte njegovih članica juče poskupio 31 cent, na 94.74 dolara.

(Index)

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti