Nenadić podnio ostavku: Pala Vlada Kantona Sarajevo

0

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić (SBB) podnio je danas ostavku predsjedavajućem Skupštine Kantona Sarajevo Mirzi Čeliku (SDA). Ovim je faktički pala Vlada Kantona Sarajevo.

Ovo je za portal Klix.ba potvrdio sam premijer Nenadić.

On je ove sedmice na sjednici Skupštine KS najavio spremnost da napusti funkciju premijera zbog činjenice da Vlada odavno nema podršku većine Skupštine te zbog rezultata lokalnih izbora koji idu u prilog Četvorci.

Također, Nenadićev stranački šef Fahrudin Radončić podržao je njegovu odluku u sličnom duhu, spominjući pobjedu Četvorke koja svakako planira obarati aktuelnu vladu na čelu sa Strankom demokratske akcije.

U ostavci Nenadić navodi kako je svjestan da većina u Skupštini Kantona Sarajevo odavno planira izglasavanje nepovjerenja aktuelnoj vladi, te kako smatra da je njegova obaveza da “ubrza procese koji slijede”, aludirajući na obaranje trenutne i dolazak nove Vlade Kantona Sarajevo.

S obzirom da ostavka premijera znači i ostavka svih ministara, ovim činom je pala aktuelna Vlada Kantona Sarajevo. Također Nenadić je ostavio otvorenu mogućnost da, ukoliko Četvorka ipak želi sprovesti proceduru izglasavanja nepovjerenja, onda će ostavku podnijeti nakon tog čina.

Aktuelna vlada i premijer Nenadić ostat će u tehničkom mandatu do imenovanja novog saziva.

Nenadić je na funkciju stupio u februaru 2020. godine, nakon što je oborena prethodna Vlada KS sastavljena od stranaka Šestorke.