Povlačenje je najavljeno dok se Ukrajina suočava s nestašicom municije zbog nedonošenja odluke o američkoj vojnoj pomoći u Kongresu, a njime se željelo spasiti trupe od potpunog okruženja ruskih snaga nakon mjeseci žestokih borbi, izvijestio je Kijev.

General Oleksandr Sirski, koji je preuzeo vodstvo ukrajinske vojske u velikom preokretu prošle sedmice, rekao je da su se ukrajinske snage vratile na sigurnije položaje izvan grada, koji je prije rata imao 32.000 stanovnika.

– Odlučio sam povući naše jedinice iz grada i krenuti u odbranu s povoljnijih linija kako bismo izbjegli okruženje i sačuvali živote i zdravlje vojnika – citirali su ga u saopćenju oružanih snaga.

Gubitak grada nakon gotovo dvije godine od ruske invazije mogao bi predsjedniku Volodimiru Zelenskom pružiti snažniji argument da od Zapada traži hitniju vojnu pomoć u obraćanju na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji u subotu ujutro.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u četvrtak da Avdijivka riskira pad u ruke ruskih snaga zbog nestašice municije nakon višemjesečnog protivljenja republikanaca u Kongresu novom paketu američke vojne pomoći za Kijev.

Zauzimanje Avdijivke ključno je za ruski cilj osiguravanja potpune kontrole nad dvjema pokrajinama koje čine industrijsku regiju Donbas, a moglo bi donijeti i pobjedu predsjedniku Vladimiru Putinu na izborima sljedećeg mjeseca.

– Poduzimamo mjere da stabiliziramo situaciju i zadržimo svoje pozicije – rekao je Sirski.

Rusko ministarstvo odbrane, Zelenski i ukrajinski ministar odbrane nisu odmah komentirali povlačenje. Rusija je pojačala svoju ofanzivu na Avdijivku u oktobru, a ukrajinski položaji sedmicama su bili sve opterećeniji.

Treća jurišna brigada, istaknuta ukrajinska pješačka jurišna jedinica, hitno je ubačena u grad kako bi pomogla u pojačanju trupa ove sedmice dok su se druge ukrajinske snage povlačile s jugoistoka grada.

Jedinica je opisala borbe kao “pakao” i objavila na društvenim mrežama da su ukrajinske branitelje brojčano nadjačale ruske snage u omjeru oko šest prema 100 na nekim mjestima.

Rusija nije dala pojedinosti o svojim gubicima u brutalnim borbama za grad, ali ukrajinski dužnosnici i zapadni vojni analitičari kažu da je njen napredak imao nevjerovatnu cijenu u pogledu osoblja i oklopnih vozila.

Grad, u kojem je ostalo manje od 1.000 stanovnika, nalazi se sjeverno od bastiona Donjecka, koji je držala Rusija, a nad kojim je Ukrajina izgubila kontrolu 2014. kada su moskovski opunomoćenici započeli ustanak. Avdijivka ima veliku koksaru koja je prestala raditi tokom rata.