Ozbiljna upozorenja agresivnim Rusima: Macron rekao Putinu da će Francuska braniti teritorijalni integritet Ukrajine

0

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron rekao je Vladimiru Putinu da je Francuska spremna braniti teritorijalni integritet Ukrajine.

Upozorenje dolazi nakon što je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio Moskvu da se ne upušta u bilo kakvu agresiju nakon što su “velike i neobične koncentracije ruskih snaga” primijećene na granici Ukrajine posljednjih sedmica.

U telefonskom razgovoru koji je trajao sat i 45 minuta Makron je izrazio “našu duboku zabrinutost i našu spremnost da branimo teritorijalni integritet Ukrajine”, saopšteno je iz kabineta francuskog predsjednika.

Putin je odgovorio rekavši da su ukrajinske vlasti “otežale” pregovore.

Sjedinjene Države izražavaju sve veću zabrinutost saveznicima zbog nedavnih kretanja ruskih trupa na granici s Ukrajinom. Državni sekretar SAD-a Antony Blinken rekao je prošle sedmice da bi bila “ozbiljna greška za Rusiju da se upusti u ponavljanje onoga što je uradila 2014. godine”, kada je Rusija zauzela Krim.

U ponedjeljak je njemačko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo Moskvu da bude “suzdržana” na ukrajinskoj granici.

Ukrajina je i dalje zatvorena u sukobu sa separatistima koje podržava Rusija na istoku zemlje, koji je započeo prije sedam godina.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here