Ovoga nema u načelnikovoj kampanji: Stanovnici Lukavca nemaju ni kap pitke vode, ali imaju more obećanja

0

Stanovnici Lukavca godinama unazad nemaju pitku vodu. Snalaze se na razne načine, od kupovine pa do sipanja vode na nekoliko okolnih izvorišta. No, i voda na nekima od njih je mikrobiološki onečišćena i neispravna za piće. Odavno je usvojen plan za izgradnju fabrike vode, ali je izgleda politika krivac zašto taj projekat nikad nije priveden kraju. I sve opet preko leđa građana.

Nekolicina Lukavčana već godinama dolazi na jedno izvorište u gradu i toči vodu za piće i druge potrebe u domaćinstvu. Tvrde da je ona koja im se isporučuje neispravna. Ali to nije smetnja za redovnu isporuku računa. Svakodnevni odlazak do izvorišta pogotovo je problem starijim stanovnicima.

– Ona voda nije pitka i oni znaju da nije pitka, ali je naplaćuju kao pitku. Nije ni za kupanje ni za mašine, nizašta. Stan smrdi od nje – kaže stanovnik Lukavca Sead Ćatović.

Pored izvorišta pitke vode, koje se nalazi u centralnoj zoni u Lukavcu, stanovništvo na ovom području koristi i onu neispravnu, što su dokazale i posljednje analize Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.

– Rezultati su nam pokazali da je zdravstveno ispravna javna česma Barutni i javna česma Petrak, dok je javna česma Majdan neispravna. Razlog neispravnosti je prisustvo koliformnih bakterija koje ukazuje na visok rizik korištenja ovakvih voda – navodi dr. med. sci Selma Azabagić, rukovoditeljica Službe za higijenu u Zavodu za javno zdravstvo TK-a.

Kada je u pitanju formiranje preduzeća i izgradnja fabrike za prerade vode iz jezera Modrac sve godinama tapka u mjestu.

– Ukoliko bude malo sreće s višim nivoima vlasti i sloge između načelnika i vijeća, mogli bismo u naredne dvije do tri godine imati raspisan tender i početak radova – kaže Edin Delić, načelnik Lukavca (SDBiH).

No, ostaju otvorena pitanja hoće li sva procedura ostati samo u formi predizbornog obećanja i zašto određene aktivnosti u smislu rješavanja ove problematike nisu urađene ranije.

Izvor: Dino Durmić, FTV