05.03.2024.
HomeNovostiOvoga nema u načelnikovoj kampanji: Stanovnici Lukavca nemaju ni kap pitke vode,...

Ovoga nema u načelnikovoj kampanji: Stanovnici Lukavca nemaju ni kap pitke vode, ali imaju more obećanja

Stanovnici Lukavca godinama unazad nemaju pitku vodu. Snalaze se na razne načine, od kupovine pa do sipanja vode na nekoliko okolnih izvorišta. No, i voda na nekima od njih je mikrobiološki onečišćena i neispravna za piće. Odavno je usvojen plan za izgradnju fabrike vode, ali je izgleda politika krivac zašto taj projekat nikad nije priveden kraju. I sve opet preko leđa građana.

Nekolicina Lukavčana već godinama dolazi na jedno izvorište u gradu i toči vodu za piće i druge potrebe u domaćinstvu. Tvrde da je ona koja im se isporučuje neispravna. Ali to nije smetnja za redovnu isporuku računa. Svakodnevni odlazak do izvorišta pogotovo je problem starijim stanovnicima.

– Ona voda nije pitka i oni znaju da nije pitka, ali je naplaćuju kao pitku. Nije ni za kupanje ni za mašine, nizašta. Stan smrdi od nje – kaže stanovnik Lukavca Sead Ćatović.

Pored izvorišta pitke vode, koje se nalazi u centralnoj zoni u Lukavcu, stanovništvo na ovom području koristi i onu neispravnu, što su dokazale i posljednje analize Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.

– Rezultati su nam pokazali da je zdravstveno ispravna javna česma Barutni i javna česma Petrak, dok je javna česma Majdan neispravna. Razlog neispravnosti je prisustvo koliformnih bakterija koje ukazuje na visok rizik korištenja ovakvih voda – navodi dr. med. sci Selma Azabagić, rukovoditeljica Službe za higijenu u Zavodu za javno zdravstvo TK-a.

Kada je u pitanju formiranje preduzeća i izgradnja fabrike za prerade vode iz jezera Modrac sve godinama tapka u mjestu.

– Ukoliko bude malo sreće s višim nivoima vlasti i sloge između načelnika i vijeća, mogli bismo u naredne dvije do tri godine imati raspisan tender i početak radova – kaže Edin Delić, načelnik Lukavca (SDBiH).

No, ostaju otvorena pitanja hoće li sva procedura ostati samo u formi predizbornog obećanja i zašto određene aktivnosti u smislu rješavanja ove problematike nisu urađene ranije.

Izvor: Dino Durmić, FTV

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti