Ovo je novi šef diplomatije Srbije: Šajkača, kokarda i četništvo za “dobrosusjedske” odnose u regionu

0

Ovo je novi ministar vanjskih poslova Srbije, Nikola Selaković.

Slika govori više od hiljadu riječi.

No, sasvim se uklapa u ukupni opus visokog funkcionera Srpske napredne stranke i bliskog saradnika predsjednika Aleksanadra Vučića. Uostalom, na mjesto šefa srbijanske diplomatije dolazi s pozicije šefa kabineta predsjednika Srbije.

Selaković je prije toga bio i ministar pravde Srbije.

Srbijanski mediji intenzivno su izvještavali kada je, u tom svojstvu, 2013. godine posjetio osuđene ratne zločince.

Istaknuto je da je on “prvi ministar pravde Srbije koji je došao u posjetu srpskim pritvorenicima koji “iza rešetaka” čekaju pravosnažne presude Haškog tribunala”.

“Ministar Selaković razgovarao je s nekadašnjim komandantom Vojske Republike Srpske Ratkom Mladićem, kod koga se i najduže zadržao u posjeti.

Mladić je danas obavijestio sud da koristi svoje pravo da ne prisustvuje suđenju u Haškom tribunalu, jer želi da se sretne sa ministrom Selakovićem. Karadžić se sa ministrom susreo nakon suđenja, po povratku u pritvorsku jedinicu negdje poslije 16 časova.

Selaković je razgovarao i sa Dragoljubom Ojdanićem, Zdravkom Tolimirom, Vinkom Pandurevićem, Vlastimirom Ðorđevićem, Nikolom Šainovićem, Sretenom Lukićem, Nebojšom Pavkovićem, Vladimirom Lazarevićem, Momčilom Perišićem.”, javili su srbijanski mediji.

Zanimljivo je da se on nije sastao s Vojislavom Šešeljem.

No, još je zanimljiviji tvit koji je ministatr pravde Srbije objavio nakon višesatnog razgovora s Mladićem:

“Dan za pamćenje! Prvi put u posjeti Srbima u Haškom pritvoru. Glavna poruka: Jačajte Srbiju”, napisao je Selaković.