Ovo je nasljednik Angele Merkel – Armin Laschet novi je predsjednik CDU-a

0

U utrci za predsjednika njamačke Kršćansko-demokratske unije (CDU) pobijedio je Armin Laschet, sadašnji premijer savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije.

Na virtualnom stranačkom kongresu Laschet je odnio pobjedu nad protukandidatima, bivšim šefom zastupničkog kluba Unije u Bundestagu Fridrichom Merzom i stručnjakom za vanjsku politiku Norbertom Röttgenom.

Laschet je u drugom krugu glasanja dobio 521 glas, dok je drugi takmac Fridrich Merz ostao na 466 glasova.

Prethodno u prvom krugu nijedan od trojice kandidata nije imao apsolutnu većinu. Merz je dobio 385 glasova, Laschet 380, a Norbert Röttgen 224.

Zvanično će tako Laschet biti izabran sljedeće subote (22. januar).

Nakon izbora je Laschet rekao da je „svjestan odgovornosti“ i da je pred strankom izazovna godina koju valja završiti izbornom pobjedom.

Kako je CDU momentalno najjača politička stranka u Njemačkoj postavlja se pitanje da li će njen predsjednik automatski biti i kandidat za kancelarsku poziciju.

Izbor Lascheta, kako su uoči izbora istakli poznavaoci prilika, značio bi nastavak politike Angele Merkel, koja je od strane Lascheta imala veliku podršku i po pitanju njene izbjegličke politike.

Naredni mjeseci će pokazati da li je Laschet spreman da nekom drugom prepusti kancelarsku kandidaturu. Kako god da odluči, to neće proći bez borbe. Turbulencije među Demokršćanima još nisu gotove.