05.03.2024.
HomeLifestyleOve tri navike čuvaju zdravlje..

Ove tri navike čuvaju zdravlje..

Međunarodni tim istraživača promatrao je vezu između životnih čimbenika i godina proživljenih bez kroničnih bolesti. Otkrili su da su ova četiri pozitivna faktora – držanje indeksa tjelesne mase ispod 25 i postizanje barem dvije od tri druge navike; nikada ne pušiti, puno vježbati i piti umjereno – najviše povezana s najvećim brojem godina života bez bolesti.

Ako uspijete postići ove ciljeve, pružit ćete sebi najbolju moguću šansu da dostignete zrelu starost, tvrdi tim.

– Čini se da su različiti profili zdravog načina života povezani s povećanim dobicima u životu bez dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih i respiratornih bolesti i raka. U ovoj se analizi činilo da su različiti profili zdravog načina života povezani s dobicima u životnim godinama bez većih kroničnih bolesti. Uslijedila je linearna povezanost između ukupnog rezultata zdravog načina života i broja godina bez bolesti. Sva četiri životna profila koja su bila povezana s najvećim brojem godina bez bolesti uključivala su BMI manji od 25 i najmanje dva sljedeća čimbenika – rekla je za Daily Mail članica istraživačkog tima, dr. Solja Nyberg, epidemiologinja sa Sveučilišta u Helsinkiju.

Rezultati se temelje na studijama na 116.043 ljudi koji su praćeni u prosjeku 12,5 godina. Dr. Nyberg i njezini kolege objedinili su podatke iz 12 studija diljem Europe koje su praćene između 1991. i 2006. godine.

 

Pušenje, BMI, fizička aktivnost i konzumacija alkohola dodijeljeni su jednom od tri rezultata za svakog sudionika – optimalni (2 boda), srednji (1 bod) ili loš (0 bodova). To je rezultiralo agregiranom ocjenom načina života u rasponu od najgoreg (nula) do najboljeg (8). Najbolji su između 40. i 75. godine imali najmanje kroničnih bolesti, otkrili su.

To uključuje dijabetes tipa 2, koronarnu bolest srca, moždani udar, rak, astmu, kroničnu opstruktivnu plućnu bolest (KOPB), zatajenje srca i demenciju. Čak je poboljšanje u samo jednom trenutku povezano s dobivanjem gotovo jedne godine bez bolesti.

– Glavni zaključak bio je da su visoki ukupni rezultat zdravog načina života i različiti životni profili okarakterizirani s četiri optimalna načina života povezani sa značajnim dobicima u godinama proživljenim bez većih nezaraznih bolesti u dobi između 40 i 75 godina u oba spola – rekla je dr. Nyberg.

V rizika povezan je s devet godina kašnjenja prosječne dobi za početak kroničnih bolesti. Usporedba najboljeg životnog rezultata s najnižim bila je povezana s gotovo deset dodatnih godina bez kroničnih bolesti kod muškaraca i 9,4 u žena.

Sudionici sa samo jednom od četiri pozitivne preporuke životnog stila izdržali su do 71. godine prije nego što su podlegli ozbiljnoj bolesti.

– Ova otkrića mogu biti korisna za prevenciju, jačanje baze dokaza za akcije kojima se podržava zdrav izbor u svakodnevnom životu – kaže dr. Nyberg.

Već je utvrđeno da su određeni životni stilovi pojedinačno povezani s manjim rizikom od kroničnih bolesti. Ali ova studija, objavljena u JAMA Internal Medicine, prva je koja proučava kako su kombinacije istih povezane s životnim godinama bez bolesti.

Pretilost je povezana s visokim krvnim tlakom i kolesterolom, inzulinskom rezistencijom i rakom, dok pušenje može uzrokovati rak, a pijenje može uzrokovati zatajenje jetre.

Biti tjelesno aktivni i normalne težine, izbjegavati pušenje i konzumirati umjerenu količinu alkohola pruža najbolju zaštitu, posebno protiv kardiovaskularnih bolesti. Zdravstvene prednosti redovite tjelesne aktivnosti uključuju smanjenje krvnog tlaka, niže sistemske upale, manje trbušnih masti i više ‘dobrog’ kolesterola.

 

 

24sata.hr

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti