Otvorena birališta: Ponesite svoju masku i olovku i birajte svog zastupnika u armiji od 30.809 kandidata za vijećnike, načelnike i gradonačelnike

0

Ukupno 3.283.380 birača, koliko ih je registrirano u Centralnom biračkom spisku, danas ima pravo birati svoje lokalne predstavnike vlasti u BiH. Ove godine, prema podacima Centralne izborne komisije (CIK) BiH, bh. građani mogu glasati na 5.759 biračkih mjesta, koja će biti otvorena danas tačno u sedam, a zatvorena u 19 sati.

Epidemiološke mjere

Ovo je prvi put da se izbori u BiH održavaju u uvjetima pandemije, a u sjeni su i brojnih malverzacija. Posebnu pažnju javnosti privukla je registracija birača za glasanje putem pošte izvan BiH. Prilikom provjere rekordnog broja registriranih otkriveno je više desetina hiljada lažnih prijava, a stručnjaci su upozorili da će i na ovim izborima glasati veliki broj „mrtvih“ iz susjednih država, naročito Srbije i Hrvatske.

Iz CIK-a su prekjučer poručili da poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera ne smije biti smetnja za zakonito odvijanje izbornog procesa. Kontrolori će voditi računa da prilikom čekanja na glasanje, naprimjer na spratovima u hodnicima osnovnih škola, prije dolaska na samo biračko mjesto, ne bude više od 30 osoba, pa će ostali glasači morati čekati u redu vani.

Uz pokazivanje jednog od važećih bh. identifikacionih dokumenata (lična karta, vozačka dozvola, pasoš) na biračkom mjestu birač dobiva kombinaciju glasačkih listića koja mu pripada i ostvaruje pravo na glasanje. Lokaciju svog biračkog mjesta birači mogu provjeriti ako posjete internet-stranicu CIK-a BiH www.izbori.ba i otvore link „Da li ste registrirani“, zatim da u prazna polja upišu tražene podatke (ime, prezime i JMB).

Drugi način provjere je putem slanja SMS poruke na broj 091 12 12 12, poruka treba da sadrži samo JMB, slanje poruke košta 0,10 KM+PDV. I, naravno, treći način provjere lokacije biračkog mjesta je da birač kontaktira općinski Centar za birački spisak ili pozove info linije CIK-a BiH 033/251-331 ili 033/251-332.

U zaključeni Centralni birački spisak upisano je ukupno 3.283.380 birača i to 3.141.257 redovnih, 7.925 sa statusom raseljene osobe koji glasaju u odsustvu, 14.059 sa statusom raseljene osobe koji glasaju lično, 704 birača koji glasaju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH, 102.377 birača koji glasaju putem pošte.

Čak 17.058 birača je upisano da glasa putem mobilnog tima, a radi se o redovnim mobilnim timovima, a ne onim posebnim COVID-19.

Osobe koje se nalaze u izolaciji zbog zaraze virusom COVID-19 ili zbog izrečene mjere samoizolacije svoje biračko pravo mogu ostvariti aktivnom registracijom kod nadležne izborne komisije na način da se uputi zahtjev pisanim putem ili mailom ili potpisanim zahtjevom koji će neki član porodice odnijeti u izbornu komisiju i uz dostavljen dokaz o izrečenoj mjeri izolacije.

Pravo glasa

Redakciji „Dnevnog avaza“ u toku jučerašnjeg dana javio se veliki broj čitalaca koji su se požalili da ne posjeduju rješenje o samoizolaciji i da zbog toga ne mogu ostvariti pravo glasa.

Pojasnili su da zbog preopterećenosti zdravstvenog sistema nemaju dokaz o izolaciji, jer još nije stigao rezultat testiranja, niti zvanično rješenje o izolaciji. Ovakvih slučajeva je mnogo, posebno zbog toga što se nalazi testiranja javljaju prvo telefonom ili putem Vibera.

Obraćajući se medijima, predsjednik CIK-a Željko Bakalar prekjučer se dotakao i glasanja osoba koje se nalaze u samoizolaciji ili su zaražene koronavirusom. Kako je kazao, njihova obaveza je da svima omoguće pravo glasa, ali i da spriječe zloupotrebe.

– To što neki birači ne posjeduju dokaz da su pozitivni na COVID-19 ili im je određena mjera izolacije, nije odgovornost Središnjeg izbornog povjerenstva – poručio je Bakalar, a prenosi Dnevni Avaz.