27.05.2024.
HomeNovostiOtkriven novi soj koronavirusa u Evropi, opasno je mutirao i brzo se...

Otkriven novi soj koronavirusa u Evropi, opasno je mutirao i brzo se proširio iz Španije

 

Većina zaraženih koronavirusom u nekoliko evropskih zemalja je zaražena upravo novim sojem koronavirusa. U Irskoj je to slučaj kod 60 posto zaraženih osoba. Naučnici su pratili mutaciju virusa i utvrdili da se novi soj iznimno brzo širi. Novi soj koronavirusa su nazvali 20A.EU1.

Kao ključne prenosnike ovog virusa naveli su ljude koji su bili na godišnjem odmoru u Španiji. Pri tome se ovi naučnici pitaju da li je drugi val zaraze mogao biti manji da su bili bolji pregledi na aerodromima i drugim transportnim terminalima.

Svaki soj virusa ima svoju genetiku i upravo na osnovu toga je moguće utvrditi prostor na kojem je nastao.

“Širenje novog soja koronavirusa je jasan pokazatelj da postojeće mjere nisu bile dovoljne da se zaustavi daljnji prijenos”, ocijenila je genetičarka Emma Hodcroft s Univerziteta Basel, a koja je bila među stručnjacima koji su identificirali novi soj.

Tim naučnika iz Švicarske i Španije sada pokušava spoznati kako se ponaša novi soj – da li je zarazniji i smrtonosniji od drugih sojeva koronavirusa. Hodcroft je naglasila da ne postoji dokaz da se novi soj brzo širi kao posljedica mutacije koja povećava prijenos ili utječe na ishod zaraze. Napomenula je da se 20A.EU.1 ipak razlikuje od drugih sojeva koronavirusa za koje zna.

“Nisam vidjela nijednu varijantu s takvom dinamikom sve dok u Evropi nisam posmatrala genomske sekvence koronavirusa”, dodala je.

U virološkim laboratorijama naučnici nastoje utvrditi da li novi soj nosi određenu mutaciju u “šiljastom” poteinu koji virus koristi za ulazak u organizam, što bi moglo promijeniti njegovo ponašanje.

Kod svakog virusa se razvija mutacija – mijenja genetski kod, tj. mogu nastati njegovi novi sojevi. Ranije je utvrđen soj koronavirusa nazvan D614G, a za koji se vjeruje da je zarazniji.

Uvezen u nekoliko evropskih zemalja

Genetički epidemiolog s Univerziteta Yale Jospeh Fauver nije bio uključen u istraživanje novog soja.

“Potrebno nam je više studija kako bismo pronašli mutacije koje su postale vrlo učestale među ljudima, a zatim vidjeti da li se virus lakše širi”, kazao je.

Novi soj koronavirusa ima šest prepoznatljivih genetskih mutacija. Pojavio se među farmerima na sjeveroistoku Španije u julu i brzo se proširio među lokalnim stanovništvom, navedeno je u studiji.

Profesorica računarske evolucije na ciriškom ETH Tanja Stadler je također učestvovala u istraživanju novog soja. Potcrtala je da su uzorci virusa uzeti iz cijele Evrope i da se ispostavilo da su izvedeni iz istog soja.

“Vidjlivo je da je virus više puta uvezen u nekoliko država, a onda su proširio među stanovništvom”, istakla je Stadler.

Šef konzorcija SeqCovid u Španiji Inaki Comas proučava virus i jedan je od autora studije kojom je uočen novi soj.

“Jedan soj, potpomognut početnim događajem superširenja, može brzo postati raširen”, ukazao je.

Naučnici su upozorili da bi nepoštivanje prije svega fizičke distance moglo doprinijeti nastavku širenja novog soja koronavirusa. Novi sojem je zaraženo osam od 10 osoba u Velikoj Britaniji, 80 posto ljudi u Španiji, 60 posto u Irskoj te po 40 posto u Švicarskoj i Francuskoj, piše magazin Financial Times, a prenosi Klix.ba.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti