27.05.2024.
HomeLifestyleOtkriven jedan neobičan uzrok visokog krvnog pritiska

Otkriven jedan neobičan uzrok visokog krvnog pritiska

 

Prema novom istraživanju, u svijetu više od 600 milijuna ljudi ima poslove koji ih izlažu opasnoj razini buke. Izloženost buci tako je jedna od najčešćih opasnosti na radnom mjestu.

Tijekom posljednjih godina, znanstvenici su dokazali da izloženost buci ne utječe samo na sluh. Studije su tako zaključile da izlaganje buci može negativno utjecati na kardiovaskularno zdravlje, pa čak i na probavu. Autori nedavne studije koja se nalazi u Plos One odlučili su se usredotočiti na učinak buke na hipertenziju, prenosi Medical News Today.

Izloženost buci i krvni tlak

Trenutno više od 100 milijuna odraslih u Sjedinjenim Američkim Državama ima visoki krvni tlak. Ranije studije istraživale su povezanost između izloženosti buci i hipertenzije, ali su rezultati do sad bili nedosljedni. Autori trenutne studije smatraju da je to dijelom zbog težine kvalificiranja ukupne izloženosti buci tijekom desetljeća.

U posljednjem istraživanju znanstvenici su imali pristup podacima 21.403 radnika koji su bili izloženi profesionalnoj buci i koji su bili prosječne dobi od 40 godina. Ove su informacije proizašle iz ankete radnika u Chengduu u provinciji Sichuan u Kini. Kao što se i očekivalo, učestalost gubitka sluha povećala se zajedno s brojem godina koje su sudionici proveli radeći izloženi buci.

Sveukupno, istraživači su otkrili da su radnici s blagim i visokim bilateralnim gubitkom sluha visoke frekvencije imali povećan rizik od hipertenzije od 34 % te su zaključili da “ova studija sugerira da je profesionalna izloženost buci pozitivno povezana s razinom krvnog tlaka i rizikom hipertenzije.”

Autori su također otkrili da je veza između izloženosti buci i hipertenzije najizraženija kod muškaraca. Oni vjeruju da je to zbog toga što su muški radnici često izloženi većoj buci od žena.

Dodatna istraživanja
Autori naglašavaju da je navedeno istraživanje zapravo studija presjeka – što znači da sudionike istraživanja nisu pratili više godine.

Također, autori su naveli da njihova analiza nije mogla uzeti u obzir neke varijable koje također utječu na rizik od hipertenzije, a to su pušenje i unos alkohola.

Unatoč tome, dobiveni rezultati prikazali su povezanost između buke i povišenog krvnog tlaka, no kao i u ostalim studijama, više istraživanja morat će se provesti kako bi se dodatno determinirali uzroci i posljedice.

 

 

 

miss7zdrava.24sata.hr

 

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti