Osumnjičeni za ubistvo sarajevskih policajaca Sava Marinković izručen BiH

0

Sava Marinković, osumnjičeni za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 2018. godine na Alipašinom Polju u Sarajevu, danas je izručen BiH i premješten u KPZ u Sarajevu, jer mu je, prema potjernici, već određen jednomjesečni pritvor, saznaje “Avaz”.

Marinkovića su jučer pripadnici Granične policije BiH preuzeli u Njemačkoj, gdje se nalazio na izdržavanju kazne. Ministarstvo pravde i Interpol BiH obaviješteni su o izručenju i okončanju ekstradicije.

On je danas u 13 sati sletio na Sarajevski aerodrom.

  • Marinković: Utvrdit će se ko ne govori istinu

    Marinković: Utvrdit će se ko ne govori istinu

    FOTO: DRUŠTVENE MREŽE


Na Sarajevskom aerodromu su ga preuzeli pripadnici Sudske policije, uz asistenciju Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i MUP Kantona Sarajeva.

On se, kako smo ranije pisali, nije protivio izručenju.

Danas bi trebao odmah biti ispitan i u Tužilaštvu Kantona Sarajevo, koje radi na ovom predmetu četiri godine.

Radi se o vjenčanom kumu Aleksandra Macana, koji je u iskazu Tužilaštvu krajem prošle godine, a nakon predaje, rekao da je Sava pucao u policajce, a da su on i Marko Trifković Žižan, koji je, također, u pritvoru, krali vozilo.

S dolaskom Marinkovića konačno bi se, nakon skoro četiri godine, trebala staviti tačka na mučki događaj koji je potresao kompletnu državu. Njegovo ime nala

Žižan šuti

Bez njegove izjave teško je provjeriti iskaz Macana, koji je tužiocima rekao da je Sava pucao u Šehovića i Vujinovića.

Otežavajuća okolnost je to što trećeosumnjičeni Marko Trifković Žižan ne sarađuje, odnosno šuti kao zaliven. Međutim, nakon izručenja Save utvrdit će se ko laže – kum ili mladoženja.

Šta je s puškom

Nedavno je okončano vještačenje pronađenih dijelova puške, za koje je Macan rekao da su ih zakopali na Palama. Ovo oružje je bilo tri godine u zemlji i nije se moglo sa sigurnošću utvrditi je li ono korišteno kobne noći.

Marinkovića preuzeli u Frankfurtu

Policijski službenici Granične policije BiH su, 27. 7. 2022. godine na Međunarodnoj zračnoj luci u Frankfurtu, izvršili preuzimanje osobe M. S. s ciljem realizacije ekstradicije posebnim letom – charter let. M. S. je stigao na Međunarodnu zračnu luku Sarajevo u 12:55, nakon čega je predan ovlaštenim službenicima Sudske policije Federacije BiH.

Za M. S. je raspisana međunarodna tjeralica radi lišenja slobode i ekstradicije u BiH, s ciljem kaznenog gonjenja zbog kaznenog djela “Ubojstvo” iz čl. 166. stavka 2. točka e) KZ FBiH i kaznenog djela “Teška krađa” iz čl.287 stavka 1. točka a) KZ FBiH, a sve u vezi s člankom 31. i 54. istog Zakona, saopćili su iz Granične policije.