16.04.2024.
HomeNovostiOsuda skrnavljenja katoličkoga groblja ‘Veresika’ u Tuzli

Osuda skrnavljenja katoličkoga groblja ‘Veresika’ u Tuzli

Odbor za međureligijsku suradnju (OMS) Tuzla oštro osuđuje vandalski čin skrnavljenja katoličkoga groblja “Veresika“ u tuzlanskome rubnom naselju Tetima, koji je izvršen u dva navrata ovoga mjeseca.

U prvome vandalskom činu nepoznati počinitelji su provalili u montažni objekt u sklopu groblja, koji služi kao tehnička podrška radnicima koji pokopaju umrle, pri čemu je obijen lokot, razbijena vrata, razbacane i uništene stvari te je otuđeno nekoliko predmeta iz samoga objekta. Te noći su provalnici palili vatru na platou ispred kapele ispraćaja unutar samoga groblja, te za to koristili svijeće i svijećnjake, koje su otuđili s obližnjih grobova.

Slučaj ovoga vandalskoga čina prijavljen je policijskoj stanici Tuzla, te su službenici policije načinili uviđaj i potraga za počiniteljima traje. Drugi čin ovoga vandalskoga djela je, ističu u Odboru, iznenadio i zabrinuo stanovnike naselja Kosci i Tetima, koji svoje umrle pokapaju na ovome groblju.

Naime, u noći 22. na 23. januar, unutar samog groblja, polupani su svijećnjaci, nosači cvijeća, kipovi i druge stvari koje su bile na pojedinim grobovima. Najmorbidniji čin je, navode, otvaranje nekoliko grobnica, čime su oskrnavljena mjesta posljednjega prebivališta sugrađana. – Osuđujemo ovaj čin i apeliramo na nadležne instutucije, MUP TK, da istraži i otkrije počinitelje ovoga vandalskoga skrnavljenja grobova naših sugrađana na katoličkom groblju ‘Veresika’ te pozivamo cjelokupnu javnost, političke i pravosudne instutucije da, koliko je to u njihovoj moći, učine sve da se ovakva nedjela više ne ponavljaju.

Naime, sličnih skrnavljenja grobova na ovoj lokaciji bilo je i ranije, a počinici nisu procesuirani. Iz toga razloga građani ovih tuzlanskih naselja su zabrinuti i iznenađeni nebrigom nadležnih institucija – navodi se u saopćenju OMS Tuzla OMS Tuzla koji okuplja vjerske zajednice grada Tuzle u projektu međureligijskoga dijaloga i pomirenja, također poziva javnost da se ogradi od političke ili neke druge vrste manipulacije ovim gnusnim činom.

Također, pozivaju sve građane Grada Tuzle i sve ljude dobre volje da rade na stvaranju kulture međusobnoga poštivanja religijskih i drugih razlika, te da afirmiraju kulturu dijaloga i dostojanstveno ophođenje prema mjestima na kojima počivaju građani.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti