Oštra reakcija DF-a: “Schmidt ojačao diskriminaciju, isporučio FBiH HDZ-u i SNSD-u, suprotstaviti ćemo se svim sredstvima!”

0
Sarajevo, 9.2.2014 - Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je u nedjelju navečer kako mu nije jasno zbog čega je predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović dolazio u Mostar a ustvrdio je i kako o tom posjetu uopće nije bio informiran nego je o njemu doznao od novinara. Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović također je ocijenio kako Mostar nije bio pravo mjesto koje je Milanović trebao posjetiti iako je poslao dobre poruke. Na arhivskoj fotografiji Željko Komšić i Bakir Izetbegović tijekom radnog doručka s predsjednikom RH Ivom Josipovićem u Zagrebu 01.07.2013. godine. foto FaH/ Damir SENČAR/ ua

Demokratska fronta smatra potpuno neprihvatljivim model izmjena izbornog zakona kojeg Visoki predstavnik u BiH, prema informacijama medija planira nametnuti.

“Schmidt nastoji ojačati diskriminaciju prema pripadnicima konstitutivnih naroda pri izboru delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH”, navode iz DF-a.

Uvođenje cenzusa od tri posto za izbor delegata u Dom naroda bi značilo da nijedan Hrvat ne može biti izabran u Dom naroda ako dolazi iz USK i Goraždanskog kantona”, smatraju u DF-u i dodaju:

“Niti jedan Srbin, poručuju iz DF-a, koji dolazi u TK, ZDK, SBK, HNK, kao i ZHK, također ne može biti izabran u Dom naroda, kao ni Bošnjak iz ZHK. Sama po sebi ova odredba je diskriminirajuća po pripadnike tih naroda koji žive u pomenutim kantonima.”

Iz ove stranke poručuju da odredba da je za izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH više nije potrebno šest nego osam delegata u svakom klubu u kombinaciji sa izbornim pragom od tri posto znači da će predsjednik FBiH uvijek biti iz HDZ-a, a potpredsjednik iz SNSD, te da će te dvije stranke obavezno biti u svakom sazivu Vlade FBiH.

“Što znači da je gospodin Schmidt ovim isporučio i Vladu FBiH onima koji su u svakom međunarodnom izvještaju označeni kao glavni kočničari svakog napretka BiH”,  smatraju u Demokratskoj fronti.

U ovoj stranci smatraju da je definisanje da dvije trećine svakog kluba u FBiH mogu svako pitanje proglasiti vitalnim nacionalnim interesom u kombinaciji sa prethodnim odredbama znače potpuni kolaps FBiH.

“To također znači da Schmidt, pored toga što je već Dejtonskim sporazumom državni nivo vlasti isporučen HDZ-u i SNSD-u, sada izbornim inženjeringom isporučuje i Federaciju istim strankama i politikama i daje im apsolutnu vlast i u FBiH. Ukoliko je ovo sve tačno mi ćemo se tome suprotstaviti, a pozvati ćemo sve građane i građanke da nam se pridruže u borbi protiv toga, svim demokratskim sredstvima”, zaključuju u saopštenju.