Osipa se Čovićeva “Stožerna stranka”

0

Doskorašnji predsjednik HDZ-a u ZDK, Ivo Tadić, objavio je da napušta HDZ BiH. Kao glavni razlog naveo je nedavna dešavanja i, kako je istakao, nedemokratsko provođenje unutarstranačkih izbora u HDZ BiH na nivou ZDK.

– Nažalost, stranku vodi manja interesna grupacija na čelu s Matom Zovkom koji su u prvi plan stavili svoje lične interese i oko sebe okupili podobne i poslušne. Nažalost, ovakvom stanju je doprinio i vrh stranke koji je raspuštanjem Kantonalnog odbora ZE-DO kantona omogućio dominaciju i majorizaciju općinske organizacije Žepče nad ostalih 7 općinskih organizacija stranke – kazao je on.

S političkih dužnosti su smijenjeni načelnici općine Vareš i Usora, bivši zastupnici i ministri, visoki stranački dužnosnici te drugi ugledni i uspješni poslovni ljudi, naglasio je.

– Zbog ovakvog djelovanja na izbornoj skupštini Općinske organizacije Žepče nije učestvovala skoro polovina delegata iz temeljnih ogranaka, a popis novog općinskog odbora je procurio u javnost dan prije održavanja izborne skupštine. Kao nagradu za sprječavanje učestvovanja članstva u izbornim procesima, Ivica Penić je nagrađen pozicijom predsjednika OO Žepče. Ne mogu biti učesnik ovakvih rušenja hrvatskih nacionalnih interesa, nestatutarnih i nedemokratskih izbora u stranci i zato napuštam HDZ BiH. Ističem kako ću i dalje politički djelovati kao nezavisni zastupnik u Skupštini ZDK i kao delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH – naveo je, pored ostalog, Tadić u obrazloženju napuštanja HDZ BiH.