21.06.2024.
HomeNovostiOrban forsira gradnju kineskog univerziteta u Budimpešti, ali građani su protiv

Orban forsira gradnju kineskog univerziteta u Budimpešti, ali građani su protiv

Premijer Mađarske Viktor Orban potvrdio je da će Mađarska održati referendum o kontroverznom projektu izgradnje kineskog univerziteta u Budimpešti nakon što su hiljade demonstranata izašle na ulice protestujući protiv tog plana.

Odluka o izgradnji kampusa u Budimpešti do 2024. godine uz pomoć kredita od 1,5 milijarde dolara od kineske banke vratila je u fokus Orbanove bliske veze s Pekingom i podigla zabrinutost zbog dugoročnog uticaja takvog projekta na sistem visokog obrazovanja u zemlji.

Vlada tvrdi da bi postojanje kampusa Univerziteta Fudan sa sjedištem u Šangaju omogućilo mađarskim i međunarodnim studentima sticanje visokokvalitetnih zvanja, ali liberalni gradonačelnik Budimpešte Gergely Karacsony i drugi kritičari strahuju od nedostatka transparentnosti i akademske slobode.

Orban se suočava s oštrim protivljenjem prvi put nakon više od deset godina, posebno liberalnog gradonačelnika Karacsonyja. On već dugo poziva Orbana da ne forsira neželjene projekte u gradu, dok je nedavna anketa javnog mnijenja pokazala da se većina stanovnika Budimpešte protivi kineskom univerzitetskom kampusu koji bi trebao biti izgrađen na lokaciji na kojoj je ranije bila planirana gradnja pristupačnih stanova za mađarske studente.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti