Optužnica protiv Todorića u aferi Agrokor teška više od 1,2 milijarde kuna

0

Županijsko državno odvjetništvo podiglo je u utorak optužnicu protiv Ivice Todorića i 14 njegovih najbližih suradnika zbog afere Agrokor u kojoj je ta tvrtka navodno oštećena za čak 1,2 milijarde kuna (oko 158 miliona eura).

“Predmet je vrlo obiman, a sama optužnica ima 459 stranica, dok čitavi spis broji 80.000 stranica”, izjavio je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić, navodi Hina.

Pojašnjavajući zakonsku proceduru, Devčić je kazao da će se odrediti sudac koji će raditi na tom predmetu, dok se optužnica mora dostaviti svim okrivljenicima i njihovim braniteljima koji imaju pravo odgovora u roku od osam dana od zaprimanja optužnice. Nakon isteka roka i zaprimanja mogućih odgovora na optužnicu zakazat će se sjednica optužnog vijeća, dodao je Devčić.

”S obzirom da ima 15 optuženika, potrajat će koji mjesec dok se ne sazove sjednica optužnog vijeća. Za mjesec dana nije realno očekivati odluku suda o optužnici, ali sve ovisi o strategiji obrane koja može predlagati izdvajanje nezakonitih dokaza što može usporiti cijeli proces, a postoji i mogućnost da se postigne dogovor oko optužnice pa onda cijeli proces ide brže’‘, ocijenio je Devčić.

Odvjetnik Anto Nobilo, branitelj Piruške Canjuge, ocijenio je da je optužnica “prema rezultatima istrage neočekivana”, dok mu je “kao poznavatelju pravne prakse u Hrvata ona sasvim očekivana”.

“Optužnica će pasti jer za šest godina, koliko optužnica obuhvaća izvršenje kaznenog djela, moja klijentica nije bila na radnom mjestu četiri godine. To govori da je optužnica stvorena da ispuni svoju političku svrhu za preuzimanje Agrokora”, kazao je Nobilo koji zastupa bivšu Agrokorovu menadžericu Pirušku Canjugu.

Dodao je i da su agencijski vještaci, koji su radili na ovom slučaju, istovremeno bili plaćeni od prinudne uprave Agrokora i da optužno vijeće to vještačenje mora izdvojiti iz spisa kao nezakoniti dokaz.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je istragu protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante Todorića te 12 Agrokorovih menadžera i revizora pokrenulo još u novembru 2017. zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna.

Istraga u slučaju Agrokor trebala je biti dovršena do 20. maja 2019. godine, ali je rok dovršetka produžen zbog složenosti istrage te je dovršena 17. julu ove godine.

Uz Todorića i sinove istragom u slučaju Agrokor su obuhvaćeni i Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Istražni zatvor bio je određen jedino za Ivicu Todorića koji je nakon izručenja Hrvatskoj iz Londona sproveden u zatvor u Remetincu, da bi 20. studenoga prošle godine na slobodu izašao uz jamčevinu od 7,5 milijuna kuna i mjere opreza među kojima je i zabrana napuštanja Zagreba.

U međuvremenu Todoriću je počelo i suđenje zbog optužbi da je Agrokor oštetio za 1,25 milijuna eura zajedno s Antom Huljevom, Piruškom Canjugom i Nicole De Rossi.