24.02.2024.
HomeNovostiOptužnica protiv crne trojke iz Vlasenice zbog ratnih zločina: Učestvovali u ubistvima...

Optužnica protiv crne trojke iz Vlasenice zbog ratnih zločina: Učestvovali u ubistvima 25 Bošnjaka, pljačkama civila…

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnice protiv tri osobe iz Vlasnice zbog ratnog zločina počinjenog nad bošnjačkim civilima.

Oni se terete da su tokom juna 1992. godine sudjelovali u napadu na selo Durići i okolna mjesta, prilikom čega je ubijeno 25 Bošnjaka.

– Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv: Majstorović Živojina, rođenog 1948. godine u Vlasenici, državljanina BiH, Dubočanin Radenka, rođenog 1971. godine u Vlasenici, državljanina BiH, Savić Radosava, rođenog 1964. godine u Vlasenici, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su u vrijeme rata i širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Vlasenice i okoline, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

U optužnici se navodi da su optuženi, početkom mjeseca lipnja/juna 1992. godine, naoružani automatskim oružjem, sudjelovali u napadu na selo Durići i okolna mjesta, nastanjena stanovništvom bošnjačke nacionalnosti, uslijed kojih napada je ubijeno 25 civila, uključujući muškarce, žene, jednu malodobnu osobu i osobe starije životne dobi, a nakon toga stanovništvo pod prijetnjom oružjem, natjerano prema sabirnim punktovima, gdje je izvršeno pljačkanje civila i odvajanje muškaraca od žena i djece.

Nakon toga, jedna skupina od nekoliko civila odvedena je u zatočenje u logor “Sušica” i zgradu Policijske stanice, dok je sedam osoba odvedeno u nepoznatom pravcu, otkada im se gubi svaki trag, a njihova tijela do danas nisu pronađena.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo-zločini protiv čovječnosti iz članka 172. Kaznenog zakona BiH.

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 47 svjedoka, tri vještaka, kao i prilaganjem više od 80 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti