Optuženima za zločin u Štrpcima Srbija je priznala prava, ali njihovim žrtvama nije

0

U Prijepolju je obilježena 28. godišnjica od otmice i ubistva putnika iz voza 671 na stanici Štrpci u BiH.

U vrijeme kada su 27. februara 1993. godine pripadnici zločinačke jedinice Milana Lukića iz voza izvodili 20 putnika nesrpske nacionalnosti, članovi porodica ubijenih, predstavnici Skupštine općine Prijepolje, organizacije “Žene u crnom”, danas su položili cvijeće na spomen-obilježje u naselju Šarampovo.

– Danas je 28 godina otkako pokušavamo da razotkrijemo ovaj u svijetu nezapamćen zločin. Za zločin se znalo mjesec prije toga, o tome je raspravljao sam vrh vojske Srbije, policije, kolegij Željeznice i nisu htjeli to spriječiti. To nam kazuje da su bili organizatori i da su zločin planirali tako da nema posmrtnih ostataka, a kad nema leša, nema ni procesuiranja – kazao nam je predstavnik porodica žrtava Nail Kajević, čiji je brat Nijazim takođe među žrtvama ovo ratnog zločina.

Esad Kapetanović, Ilijaz Ličina, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad Đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Tomo Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedna nepoznata osoba bili su državljani susjedne Srbije i Crne Gore, a ubijeni su u blizini Višegrada. Do danas su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri osobe.

– U Bosni se suđenje već godinu dana ne zakazuje, a u Srbiji se koristi svaki momenat da se suđenje otkaže i odloži, a na ruku im ide ova korona. Otmičari su danas stariji ljudi, a tada su bili mladi. Mogli bismo razumjeti da su bili zavedeni politikom, ali ne razumijemo da i dalje negiraju zločin i da se brane da nisu bili tu. Porodice žrtava nikada nisu dobile nikakav status u Srbiji, dok u isto vrijeme neki od optuženih primaju boračku penziju – ističe Kajević.

Ispred spomen – obilježja ubijenim stanovnicima Prijepolja cvijeće su danas položili i predstavnici SO Prijepolje.

– Svi zločinci moraju biti otkriveni i kažnjeni. Jako nam je žao što se ovo desilo našim sugrađanima koji ničim nisu skrivili da budu odabrani i da stradaju. Opština Prijepolje ne može i neće zaboraviti ove ljude – poručio je Vladimir Babić, predsjednik Opštine Prijepolje.

Pred sudovima u BiH i Srbiji u toku su sudski procesi protiv 15 optuženih za učešće u ovom ratnom zločinu. Nalogodavci će, po svemu sudeći, izbjeći odgovornost.