27.05.2024.
HomeNovostiOprez: U BiH trenutno je 14 osoba pod zdravstvenim nadzorom zbog koronavirusa

Oprez: U BiH trenutno je 14 osoba pod zdravstvenim nadzorom zbog koronavirusa

Na području Federacije BiH je tokom februara 31 osoba stavljena pod zdravstveni nadzor zbog sumnje na koronavirus. Za njih 17 je istekao inkubacijski period i trenutno je 14 osoba ostalo pod posmatranjem, potvrđeno je za Klix iz Federalnog ministarstva zdravstva.
Iz Federalnog ministarstva zdravstva su podsjetili da je jučer održan hitni sastanak i da su odlukom Kriznog štaba FMZ donesene nove nove mjere za daljnje sprječavanje širenja koronavirusa. Također, naglasili su da se prati razvoj situaciju i predložene mjere će se mijenjati i prilagođavati u skladu s njom.

“Mi smo još jučer pooštrili te mjere jer je do sada bilo na snazi da se na granici posebno kontrolišu državljani Kine, međutim, to sada važi i za putnike iz Italije, Južne Koreje i Irana, područja koja se smatraju najugroženijim. Tek danas je bio prvi potvrđeni slučaj u susjednoj Hrvatskoj tako da nismo još reagovali u skladu s tim. Dakle i danas su na snazi jučerašnje mjere, ali one su svakako podložne promjenama”, naveli su iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Neke od osnovnih, kako su naveli iz federalnog nadležnog ministarstva su one koje se odnose na smanjenje rizika od akutnih i drugih respiratornih infekcija (poput gripe), a kojih se građani trebaju pridržavati.

“Građanima se savjetuje da često peru ruke korištenjem vode i sapuna (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola. Zatim da prilikom kašljanja ili kihanja pokriju usta i nos unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom – baciti maramicu odmah nakon korištenja i oprati ruke. Izbjegavati blizak kontakt s osobama koje imaju povišenu temperaturu, kašlju i otežano dišu i držati distancu od najmanje metar između vas i drugih ljudi”, ponovili su iz Federalnog ministarstva zdravstva neke od preporuka.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti