16.06.2024.
HomeNovostiOprez:Droga za silovanje dostupna u Hrvatskoj i Srbiji

Oprez:Droga za silovanje dostupna u Hrvatskoj i Srbiji

 

Droga koja “briše” pamćenje, GHB, može da se nađe i u Srbiji, a žene kojima se sipa u piće gube pamćenje, ne znaju za sebe i prepuštaju se zlostavljaču.

GHB, droga koja “briše” pamćenje i može da se koristiti za silovanje, koja se nedavno pojavila u Hrvatskoj, može se naći i u Srbiji!

Prema riječima direktora vladine Kancelarije za borbu protiv droga Milana Pekića ova droga pojavila se prvi put u Srbiji prije 10 godina, ali je uspjela da se suzbije njena prodaja i zloupotreba. Ipak, sada se ponovo može nabaviti.

Kako je on naveo za Kurir, pojavljivali su se do sada sporadični slučajevi unosa u zemlju, a najčešće su je donosili stranci, mahom turisti, ali i posjetioci festivala.

– Što se tiče droge GHB, pa i drugih, ona se prodaju na takozvanom “dark vebu”, što je izuzetno teško kontrolisati. Tamo se, osim drogama, trguje i oružjem, pa i ljudima – rekao je on za Kurir.

Svetlana Vučetić Arsić, rukovodilac dnevne detoksikacione bolnice Drajzerova kaže da je GHB droga bez mirisa i ukusa, i da se ne može detektovati tokom konzumacije, pa žena ne zna ni šta uzima.

Svetlana Vučetić Arsić
FOTO: Kurir

– Dejstvo ove droge počinje poslije pola sata. Osoba osjeti mišićnu slabost, umor, nesanicu, ne znaju za sebe i to stanje može da traje osam do 12 sati. Karakteristično je to što žrtve posle ne mogu da rekonstruišu događaje koji su prethodili, ne mogu da opišu počinioca, a potom izaziva i noćne more. Žrtva se budi bez posljedica, ako popiju manju dozu. Ukoliko se popije veća doza, može doći do poremećaja disanja, kome, pa i smrti! – rekla je naša sagovornica objasnivši da nije riječ o drogi koja se može praviti u kućnoj radinosti, već da je i to jedan od lijekova za nesanicu koji je registrovan u velikom broju evropskih zemalja.

Osoba koja posumnja da je drogirana, može detektovati to i danima kasnije. – Ovakve droge ostaju u organizmu između pet i osam dana, a nekada i duže, a detektuju se putem urina – rekla je ona objasnivši da su posljedice ove droge tako snažne jer je sam lijek čak osam puta jači od npr. bensedina.

One se mogu, kako objašnjava naša sagovornica, praviti i u ilegalnim laboratorijama, jer je receptura već dobro poznata.

Predrag Vasić, dipl. pravnik kriminalista mišljenja je da je neko namjerno pustio recept, i da je problem savremenog doba što je sve lako dostupno.

Predrag Vasić
FOTO: KURIR

– Ljudima je danas sve dostupno na tacni – od prostitucije, droge, oružja, svega. Čovek ne mora da bude haker niti genije da bi došao do nečega što je nelegalno, jer je sada onlajn sve veoma lako dostupno – rekao je on iako droga poput GHB-a briše memoriju, ne može da obriše traumu. –

Važno je govoriti o prevenciji. Bitno je i u klubu biti u poznatom društvu, konzumirati piće iz zatvorenih ambalaža, ne prihvatati piće od svakoga. Inače se krađe, sipanja u pića i slične prevare dešavaju u gužvama, pa je bitno na piće motriti – rekao je on.

 

 

Kurir

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti