23.07.2024.
HomeNovostiOpozicija u RS traži ponavljanje izbora i najavljuje proteste za sutra

Opozicija u RS traži ponavljanje izbora i najavljuje proteste za sutra

Stranke iz Republike Srpske okupljene u opozicioni klaster, tražiće pravdu na ulici za kako kažu, izbornu krađu SNSD-a. Za sutra (6.10.) najavljeno je okupljanje građana na gradskom trgu u Banjaluci, nakon protestne šetnje pored institucija RS. Smatraju da su pokradeni od strane SNSD-a i da je njihov kandidat za predsjednika RS Jelena Trivić izvojevala pobjedu nad Miloradom Dodikom, na izborima održanim u nedjelju.

„Tražimo da se ponovo prebroje glasovi u vrećama i to po svim propisima, da se zna tačno koliko je ko od predsjedničkih kandidata dobio glasova, te da li to odgovara prikazanom stanju u zapisnicima, koji su dostavljeni CIK-u“, kaže prvi čovjek PDP-a Branislav Borenović, koji je u izbornoj noći proglasio pobjedu Jelene Trivić nad Miloradom Dodikom.

„Pokradeni su građani“

Rezultati za predsjednika RS, pristizali su sa terena sporije nego na bilo kojim prethodnim izborima. Ti podaci ranije su bili poznati prije ponoći, ali su ovoga puta oba kandidata otišli na spavanje sa proglašenom pobjedom.

„Nisam pokradena ja, pokraden je narod Republike Srpske”, kaže Jelena Trivić, koja tvrdi da su njihovi podaci bili potpuno drugačiji od onih koje je saopštavao izborni štab Dodikovog SNSD-a.

Ono što je čudno u cijeloj priči je tromost Cenralne izborne komisije, čiji članovi u ponoć, pet časova nakon zatvaranja birališta, nisu imali nikakav podatak o rezultatima izbora na nivou predsjednika RS, iako je pored glasačkih listića za Predsjedništvo BiH, ovaj nivo najlakše obraditi. Rezultate su saopštili sljedeći dan u korist Milorada Dodika i ta prednost zadržala se i na prebrojanih 95 odsto biračkih mjesta.

S druge strane, nakon što su i Jelena Trivić i Milorad Dodik proglasili pobjedu, a pristalice PDP-a to i proslavili na gradskom trgu u Banjaluci, u nekoliko naselja u Banjaluci došlo je do nestanka struje na tridesetak minuta.

Preuranjeno slavlje

„Principijelno sam zato da se sve treba provjeriti. Na svim mjestima gdje su bile primjedbe treba provjeriti. Bila je to izazovna noć, u pola 3 iza ponoći, nestalo je struje“, rekao je predsjednik Gradskog odbora PDP-a Draško Stanivuković, koji smatra i da je slavlje opozicije na gradskom trgu, prije zvaničnih rezultata, bilo preuranjeno.

Zbog svega toga, opozicija danas predaje zahtjev Centralnoj izbornoj komisiji BiH za ponavljanjem brojanja glasova na svim nivoima a posebno, kako su rekli, na nivou predsjednika RS. Uvjereni su da će nakon utvrđivanja nepravilnosti, izbori biti ponovljeni.

„Opravdano sumnjamo da se zapisnici ne slažu s izbornim materijalom, kaže zamjenik predsjednika SDS-a Milan Radović, navodeći da su na pojedinim biračkim mjestima prepravljani zapisnici, te upisivane nule za kandidate opozicionih partija.

„Čelinac, 235 glasova Milorad Dodik, Zoran Kalinić 204 glasa, Jelena Trivić nula glasova. Ko mi ovo objasni, svaka mu čast”, kaže Borenović, poručivši SNSD-u i njegovim koalicionim partnerima, da ovoga puta neće odustati.

Dodik: Omaklo se

S druge strane, iz SNSD-a tvrde da su Jelena Trvić i Branislav Borenović izgubili svaku vrstu političkog kredibiliteta lažnim proglašenjem pobjednika i da ne mogu da rade više ništa u RS.

„Šta je njima u glavi, ne znam. Možda im se omaklo kada su proglasili pobjedu. Tačno je jedino da su dobili u Banjaluci, ali nisu u Republici Srpskoj. Vjerovatno im se omaklo. Ne vjerujem da se ponose sa tim šta su uradili“, rekao je Dodik u izbornoj noći, nakon što je izborni štab PDP-a proglasio pobjedu Jelene Trivić.

Iz koalicije nevladinih organizacija „Pod lupom”, naveli su da je preliminarna ocjena izbornog dana, da su izbori na najvećem broju biračkih mjesta protekli u skladu sa Izbornim zakonom. Međutim, registrovano je 65 težih kršenja Izbornog zakona BiH, a slučajeve je CIK proslijedio opštinskim izbornim komisijama i tužilaštvima. Vehid Šehić, iz koalicije Pod lupom, kaže da je broj izbornih krađa, ukupno gledajući, smanjen.

Nepravilnosti prepolovljene

„Prema podacima sa kojima raspolažemo, te nepravilnosti su umanjene za nekih 50 odsto, iako je to daleko od toga da mi kažemo da, ovo su izbori gdje su građani slobodno izrazili biračku volju“, navodi Šehić.

Nakon što pristigne zahtjev opozicije za ponovljenim brojanjem glasova, odluka će biti na Centralnoj izbornoj komisiji. Mogući scenariji su novo brojanje na svim biračkim mjestima, brojanje samo na uzorcima nasumično odabranih ili odbijanje zahtjeva. U zadnjem slučaju će, kako tvrde, pravdu nastaviti tražiti na ulici.

Opozicija tvrdi da je došlo do prekrajanja izborne volje od 80.000 do 100.000 građana.

Dragan Maksimović /DW

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti