14.07.2024.
HomeNovostiOpozicija teško optužuje Ćamila Durakovića da je pomagao Miloradu Dodiku u izbornoj...

Opozicija teško optužuje Ćamila Durakovića da je pomagao Miloradu Dodiku u izbornoj krađi

U krivičnoj prijavi opozicije za krađu na Opštim izborima u BiH koju su danas predali Tužilaštvu, nalazi se i nezavisni kandidat za potrpedsjednika Republike Srpske Ćamil Duraković koji je navodno preko svojih biračkih odbora u Doboju i Zvorniku, pomogao Miloradu Dodiku u izbornoj trci za predsjednika Republike Srpske. U razgovoru za N1, Duraković kaže da je na ova pitanja već odgovarao Centralnoj izbornoj komisiji.

” Zbog ove enormne dreke koju provodi opozicija u ovom entietu, našao sam se na nekakvoj listi na kojoj sam optužen ili osoba protiv koje je podnesena krivična prijava. Razmišljao sam šta bi to moglo biti, a na kraju sam zaključio jer mi je i sam CIK poslao dva upita. Jedan se odnosio na Zvornik, a drugi na Doboj. Upiti su bili po prijavi opozicionih stranaka, to je kako su se u ime nezavisnog kandidata Ćamila Durakovića, tamo našla neka imena osoba srpske nacionalnosti i kako je moguće da su to osobe članovi nekih stranaka. Međutim, ono što oni ne znaju, a ja sam taj odgovor već dao CIK-u, jeste da ja nisam imao kapacitete kao nezavisni kandidat da pokrijem cijeli teritorij entiteta RS, sve gradove i opštine, kako i da ja lično, iako mi zakon to mogogućava, mogu delegirati članove svojih Biračkih odbora. Šta sam ja uradio, kao politički aktivista, nezavisni kandidat, na ovim izborima davao sam punu podršku Pokretu za državu,kao projektu. I shodno tome ja sam njima i dao moja ovlaštenja kako bi oni pokrili teriotorij cijelog entiteta i zaštitili integritet izbora.” – kaže Duraković
On dodaje da je osoba u Doboju, ovlaštena da bude u Biračkom odboru, osoba koja je pratila izborni proces, bila kandidat Pokreta za državu na izborima, a koji je on podržao.
“Ona je na mojoj listi ovlaštenih osoba  za delegiranje. To je Nirvela Janković, ja osobu ne poznajem, ali je osoba bila na listi Pokreta za državu za Narodnu skupštinu ili je bila na listi za državni parlament. U Zvonriku je bio Haris Mehidić, To su osobe koje su ovlaštene da u ime mene to rade. Ja to nisam radio uopšte, zašto sam kao politički subjekat se tu našao. Ono što je nonsens je što oni govore na svojim press konferencijama (op.a. opozicija) jeste u stvari jedan diskriminatorski odnos prema svima nama. Mi prema njihovoj teoriji ne bismo smjeli davati članove Biračkih odbora koji su druge nacionalnosti ili druge etničke grupe. Ja sam u Srebrenici, pošto sam rodom iz Srebrenice i tu imam prebivalište, to je jedino mjesto gdje sam ja predao lično Biračke odbore OIK-u, od dva  Biračka mjesta koje sam dobio. na jedno postavio osobu bošnjačke nacionalnosti, a na drugo sam postavio osobu srpske nacionalnosti, građanina u kojeg imam povjerenje.” – dodaje Duraković
Onda je iznio ozbiljne optužbe na račun i vladajućih i opozicije.
” I SDS i SNSD su tražili od mene da im poklonim taj Birački odbor, kako bi oni delegirali svoju osobu. Dobio sam kada su raspisani izbori i kada sam se ja našao na kandidatskoj listi, niz poziva od stranaka da od mene otkupe biračke odbore. Oni su diletanti, među njima i opozicija i svi to oni rade. Oni nas ne doživljavaju kao ozbiljne kandidate, nego bi oni nešto trgovali. Pozivam Tužilaštvo da ispita.” – zaključuje Duraković.
N1

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti